В Острозі презентували фільм про Анну Валентинович

13 Квітня 2023, 08:34
В Острозі презентували фільм про Анну Валентинович 943
В Острозі презентували фільм про Анну Валентинович

У понеділок, 10 квітня, минула сумна 13-та річниця від дня загибелі польської еліти в катастрофі літака під Смоленськом у Росії.

Тоді трагічно обірвалося життя керівництва, багатьох громадських і політичних діячів сусідньої дружної нам сьогодні країни: президента Польщі Леха Качинського з дружиною, деяких членів уряду та інші провожатих офіційних та приватних осіб. Була серед них і колишня наша землячка, українка, одна зі засновниць польської спілки «Солідарність», легендарна Анна Валентинович

Минулого вівторка до Рівного приїхала поважна польська делегація на чолі зі знаним польським режисером Єжи Залевським та онуком Анни Валентинович – Пьотрем Валентинович на презентацію фільму про цю всесвітньо знану людину. Цей та інші заходи відбувалися у різних містах Рівненщини. Почали з нашого обласного центру. 

У середу гості з Польщі побували в Острозі. Цікавий та змістовний захід відбувся в Музеї книги та друкарства Державного історико-культурного заповідника Острога (ДІКЗО). Були присутні острожани та гості міста – майже 30 осіб. Захід розпочали показом короткого фільму про Луцьку вежу, Музей книги, Острог та видатних осіб, пов’язаних із ним.

Відкрив зустріч директор ДІКЗО Микола Манько. Він привітав присутніх, коротко анонсував подію, говорив про українсько-польську дружбу, зв’язки обох народів, їхню боротьбу з ворогами, згадував полеглого на кацапсько-українській війні працівника ДІКЗО Анатолія Колесника, висловлював подяку польському народу за допомогу та підтримку, представив гостей із Польщі та Рівного.

Голова культурно-просвітницького товариства імені Томаша-Оскара Сосновського, яке, до речі, було одним із головних організаторів заходів на Рівненщині, Ярослав Ковальчук говорив про приїзд гостей із Польщі, коротко розповідав про проведені та заплановані заходи в Тучині, у рідному селі Анни Валентинович – Садовому, а також Дубні та Рівному, назвав Анну Валентинович іконою «Солідарності» та багато іншого. 

Після перегляду більшої частини документального фільму про Анну Валентинович виступали згадані вже Єжи Залевський. Пьотр Валентинович, друг і соратник Анни Валентинович, борець із комуністичною владою Польщі Ян Карамзін. Вони розповідали про життя Анни Валентинович, її боротьбу з комуністичною владою, митарства, пов’язані із її похованням, адже родина впевнена, що поховали іншу людину, про плани на майбутнє, життя в Польщі та Україні, українсько-польські взаємини, боротьбу наших народів із кацапським ворогом та багато іншого. 

Присутні на презентації мали можливість поставити запитання. Цим правом скористалися працівники заповідника Микола Манько, Андрій Брижук, Світлана Панченко, жителька Острога, випускниця Острозької академії Леся Шикірява.

На завершення заходу Микола Манько подякував гостям за цікаву та змістовну презентацію та висловив сподівання, що ця подія не остання в стінах ДІКЗО, а будуть невдовзі й інші цікаві дійства.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39