Острожан запрошують на інтерактивну виставку «За мурами замків князів Острозьких»

01 Березня 2018, 13:08
7620

Кожного року, наприкінці лютого, в Національному університеті  «Острозька академія» різними мистецькими акціями та заходами вшановують пам'ять засновника навчального закладу князя Василя-Костянтина Острозького.  Документи свідчать, що князь народився на Громницю (15 лютого за новим стилем) 1526 року, але це не точна дата, тому що термін «о громніце», що вживається у документі, може означати період  до і після свята.

У вівторок, 27 лютого, у Мистецькій галереї відбулось  урочисте відкриття виставки «За мурами замків князів Острозьких». Презентували виставку та брали участь в офіційному відкритті професор Петро Кралюк, директор Музею історії НаУОА Анастасія Хеленюк, краєзнавець та реставратор Микола Бендюк, завідувач відділу охорони  історико-культурної спадщини, археології та нумізматики Державного історико-культурного заповідника м. Острога (ДІКЗ) Олександр Бондарчук, автор проекту креативних конструкторів «Градо» Святослав Соколовський , фотохудожник Олександр Харват. Також в рамках події для аудиторії прочитав лекцію доктор архітектури, професор Петро Ричков.

 У цьому році працівники Музею історії НаУОА вирішили розповісти про будівельну діяльність князів Острозьких. поставили собі завдання не просто проілюструвати якими були  збудовані князівським родом замки, а ознайомити відвідувачів з процесом їх створення, показати з чого вони будувалися, які матеріали використовувалися і  розповісти як виготовлялись ці матеріали та інше .





 

На виставці представлено низку автентичних експонатів, які люб’язно були надані ДІКЗ  м. Острога, їх під час відкриття презентував Олександр Ананійович Бондарчук. Завдяки співпраці двох музеїв, відвідувачі мистецької галереї мають унікальну можливість  побачити цеглу, яку виготовляли в Острозі понад 500 років тому, справжні острозькі кахлі, що прикрашали помешкання містян та абсолютно унікальні кахлі Єзуітського колегіуму, який побудувала остання пряма спадкоємиця роду Острозьких – Анна-Алоїза Ходкевич, не менш цікавими є фрагменти острозької черепиці та плитки з підлоги Острозького костелу. Усі ці предмети виготовленні в у нашому місті 15-16 ст.,  тому, виставка також презентує й ремісниче життя тогочасного Острога.






 

Як зауважила директор Музею історії  НаУОА Анастасія Хеленюк, для того, аби виставка була максимально цікавою для різних категорій відвідувачів, її вирішили зробити інтерактивною. Завітавши до Мистецької галереї, кожен може не лише порозглядати унікальні експонати,  дізнатися їх історію, а й цікаво та пізнавально провести час. На виставці для дітей та дорослих працівники музею  пропонують скласти пазл картин Юрія Нікітіна «Острозький козак Мамай», власноруч побудувати Острозький замок із дерев’яного конструктора, знайти наше місто на карті 16 ст., розмалювати візерунки кахель та спробувати себе у ролі археолога .






Експозиція виставки
Експозиція виставки

Дерев'яний конструктор Острозького замку (автор Святослав Соколовський)
Дерев'яний конструктор Острозького замку (автор Святослав Соколовський)

 

 Зважаючи на те, що описів того, як достеменно виглядав замок часів князів Острозьких збереглось дужемало, існує безліч легенд, про які вам обов’язково розкажуть під час екскурсії. Також організатори підготували для найбільш допитливих книги, в яких можна прочитати про будівельну діяльність князів Острозьких та ознайомитись із науковими реконструкціями князівських замків історика архітектури Олени Годованюк. Дослідниця зробила колосальні напрацювання з історії середньовічної архітектури оборонного будівництва на Волині. Також аудиторії запропоновані й мистецькі реконструкції Острозького замку  художників – Юрія Нікітіна, Леоніда Ковриги, Василя Красьохи та ін.

Нікого не залишить байдужим створена працівниками музею голограма (технологія Holho Three-Face Pyramid) Татарської вежі 16 ст., 3D модель якої розробив Андрій Малюський та ГО «Town image studio».

Я запрошую усіх охочих відвідати нашу виставку та   щиро вдячна усім, хто допоміг втілити у її у життя. Особливо працівникам музею: Віталію Бондарчуку та Андрію Брижуку , Миколі Бендюку та Олександру Бондарчуку – підкреслила Анастасія Хеленюк.

Робота з конструктором
Робота з конструктором

Діти складають пазли
Діти складають пазли

Ікона Юрія Змієбоця. На фоні, можливо, Острозький замок
Ікона Юрія Змієбоця. На фоні, можливо, Острозький замок


Картина Юрія Нікітіна
Картина Юрія Нікітіна

Кахлі, знайдені під час археологічних розкопок в Острозі
Кахлі, знайдені під час археологічних розкопок в Острозі

Плитка з підлоги
Плитка з підлоги

Тут можна відчути себе археологом
Тут можна відчути себе археологом

Фрагменти черепиці
Фрагменти черепиці

Автор Інна СОБКО
 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39