Острожан запрошують відвідати оригінальну фотовиставку «Вікна та двері»

02 Березня 2018, 12:03
4343

У читальній залі бібліотеки Національного університету «Острозька академія» 27 лютого відбулось відкриття фотовиставки «Вікна та двері» доктора архітектури, професора Петра Ричкова.

Урочисто представив аудиторії автора робіт професор Петро Кралюк, також на відкритті своїми враженнями ділилися директор Музею історії НаУОА Анастасія Хеленюк, краєзнавець Микола Бендюк та рівненський фотохудожник Олександр Харват. Для огляду відвідувачів представлені фото історичних, цікавих та неординарних вікон та дверей, які були зроблені паном Петром у різних куточках України та Польщі.

На відкритті фотовиставки
На відкритті фотовиставки

 

Під час відкриття виставки автор провів цікаву екскурсію експозицією. Окрім того, що Петро Ричков  розповів про те, коли і де зроблено кожне фото, він також поділився з аудиторію цікавими історіями зображених вікон та дверей. Оригінальність фотографій автор підкреслив філософськими назвами:   «Бароковий портал», «Поранене вікно» «Металева фантазія», «Ув’язнене мистецтво», «Закриті очі життя» та ін. Фотороботи дають можливість також побачити різні архітектурні стилі – готику і неоготику, бароко, різні періоди модерну та ін.

Поміж усіма архітектурними явищами, вікна та двері – найбільш символічні. Вони розділяють собою фундаментальні ознаки людського буття: земне від святого, світло від темряви, реальність від ілюзій, тепло від холоду та сучасність від майбуття. На одній із фото зображено «поранене» вікно церкви ХІХ ст., що знаходиться у Здолбунові. Ще під час Першої світової війни, у вікно втрапив снаряд, який дещо деформував його. Громада вирішила не реставрувати пошкодження, а залишити у цьому вікні так би мовити, послання з минулого, – зауважив під час відкриття професор Петро Ричков.

Олександр Харват, Петро Ричков, Петро Кралюк
Олександр Харват, Петро Ричков, Петро Кралюк

 

Усі охочі можуть переглянути виставку до кінця березня, також можна замовити екскурсію у Музеї історії НаУОА.

«Поранене вікно»
«Поранене вікно»

«Вхід до Сакруму»
«Вхід до Сакруму»

 

Довідково:

Петро Ричков - ст. викладач, доцент, професор кафедри архітектури та середовищного дизайну Національного університету водного господарства та природокористування. В 1994 році захистив дисертацію на здобуття вченого ступеня доктора архітектури. В 2003 році йому присвоєно вчене звання професора. Він є професором кафедри консервації пам’яток Люблінської Політехніки (Республіка Польща).

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024