В Оженинському ліцеї відкрили меморіальну дошку пам’яті загиблому захиснику України

24 Березня 2023, 14:27
У ліцеї на Острожчині відкрили меморіальну дошку пам’яті загиблому захиснику України ФОТО 1796
У ліцеї на Острожчині відкрили меморіальну дошку пам’яті загиблому захиснику України

В Оженинського ліцею імені Тараса Григоровича Шевченка відбувся мітинг-реквієм з нагоди відкриття меморіальної дошки випускнику навчального закладу, командиру військової частини 3077 Національної гвардії України Петру Горбатюку. Він героїчно загинув у перший день широкомасштабного вторгнення ворога в Україну 24 лютого 2022 року, не допустивши втрат серед своїх підлеглих.

Меморіальний захід провели у четвер, 23 березня, у холі головного корпусу ліцею.

Після короткого вступного слова ведучих заходу, учениць  Дарії Новак (10-Б клас) і Каріни Ярмолюк (8-А клас) про війну та пам’ять звучав гімн України. Забігаючи дещо наперед, зазначу, що ним також завершили захід вшанування пам’яті героя.

Право відкрити меморіальну дошку під звуки журливої мелодії «Пливе кача» було надано сестрі загиблого захисника України Любові Горбатюк та заступнику командира військової частини 3077, підполковнику Володимирові Младенову.

Очолив спільну молитву за упокій Петра Горбатюка, говорив про загибель свого командира, цитуючи слова із Біблії, згадував початок війни і трагічний момент смерті героя, наголошував на важливості пам’ятати всіх полеглих захисників України та освятив пам’ятний знак капелан військової частини Василь Хомин.  

Присутні під час мітингу-реквієму, а це були учні ліцею, педагоги, гості закладу освіти (рідні, військові побратими Петра Горбатюка, представники влади Острозької міської територіальної громади та шостого відділу Рівненського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки) хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих випускників ліцею, жителів Оженина та всіх українців у боротьбі за незалежність та територіальну цілісність України.

Під час заходу ведучі та учениці ліцею Дарія Горощук (7-Б клас), Олена Буян (10-Б), Софія Зелінська (10-Б), Анастасія Новак (5-Б) читали вірші, говорили про війну, про героїзм українців у боротьбі з агресором, про трагедію загибелі воїна, про біль втрати рідних та односельців, про ініціативу керівництва ліцею на чолі із директоркою Нелею Хімін відкрити меморіальну дошку в приміщенні закладу освіти для увічнення пам’яті випускника, наголошували, що героїв не вмирають. Вони залишаються живими назавжди у нашій пам’яті. Також було озвучено впевненість, що скоро війна закінчиться і настане мир у всій Україні.

Ділилася спогадами про сина мама загиблого героя Ольга Горбатюк.

«Петро вчився у цій школі з першого класу. Двадцять п’ять років тому він закінчував школу. Якось із ним ми говорили про майбутню зустріч зі своїми однокласниками через 25 років у стінах навчального закладу… Тут вихователькою працює його однокласниця Наталія Чорноморець… Школа виховувала Петра разом із нами. Він був звичайним учнем, як і всі теперішні школярі. Друзі й однокласники його добре знали. Я дякую вчителям, які його навчали, виховували. Дякую військовій частині та ліцею, що вшановують пам’ять про мого сина. Хай йому буде вічна пам’ять… Хай буде мир на цій землі», – наголосила мама загиблого захисника

Під час мітингу-реквієму виступали: полковник Володимир Младенов та очільник Оженинського старостату Василь Васинюк. Вони, а також Ольга та Любов Горбатюк, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів влади Олександр Харчук поклали у вази на столику зі світлиною загиблого гроя живі квіти. Також були запалені та покладені свічки пам’яті.

Посмертно Петра Горбатюка було нагороджено медаллю Православної церкви України «Хрест свободи». Її матері загиблого героя Ользі Горбатюк «за жертовне служіння, за для збереження Божого дару свободи та незалежності» вручив капелан частини Василь Хомин.

Найближчим часом буде відкрита ще одна меморіальна дошка випускнику ліцею. Вона вже встановлена, але очікують приїзд із передової бойових побратимів загиблого.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024