У Музеї книги Острога відкрили унікальну виставку Шевченкових «Кобзарів»

11 Березня 2023, 12:30
У Музеї книги Острога відкрили унікальну виставку Шевченкових «Кобзарів» ФОТОРЕПОРТАЖ 1783
У Музеї книги Острога відкрили унікальну виставку Шевченкових «Кобзарів»

У Музеї книги та друкарства Державного історико-культурного заповідника Острога відкрили виставку «Святим огненним словом».

Виставка, яку відкрили в п'ятницю, 10 березня, складається з великою та унікальної колекції «Кобзарів» Тараса Шевченка.

Варто відзначити, що в Музеї книги Острога зібрано 218 «Кобзарів» Тараса Шевченка. Серед них є видання, які побачили світ ще наприкінці XIX ст., а також за часів Української Народної Республіки, колекційні та подарункові «Кобзарі», сучасні видання періоду Майдану та Революції гідності, надруковані іноземними мовами.

Крім того, у межах виставки відвідувачі музею також побачать гравюри на тему творчості поета, різні ілюстрації до творів Шевченка та багато іншого.

Під час чудового і розкішного заходу відбулася презентація малого вишитого «Кобзаря» 1840 р. Його виготовила рівнянка, засновниця мистецького бренду «Креативна книга»  Олена Медведєва.

Під час заходу виступав голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш, начальниця відділу культури та туризму Рівненської облдержадміністрації Любов Романюк, згадана вже Олена Медведєва, тепер підприємець, у минулому голова обласної ради Олександр Корнійчук. Спікеркою заходу була завідувачка Музею книги та друкарства Світлана Позіховська.

Були присутні хоч і не виступали: заступник голови Рівненської обласної ради Віталій Ундір, секретар Острозької міської ради Тарас Хмарук, начальниця відділу культури та туризму виконкому Острозької міської ради Ольга Лозюк, депутати Острозької міської ради Олександр Олішевський, Володимир Степанюк, директорка Острозької школи мистецтв Наталія Балаушко, працівники бібліотек міста, багато друзів музею.

Світлана Позіховська для гостей музею провела першу екскурсію новою експозицією. Вона цікаво розповідала про давні та унікальні видання «Кобзарів», відповідала на запитання.

Цього дня також провели благодійний аукціон. Його розпорядником був старший науковий працівник Анатолій Хеленюк. Уторговані кошти розподілять на дві частини. З них 15 тисяч передадуть для фонду Лізи Аршинової, яка збирає гроші для придбання нового автомобіля для Збройних сил України. Решту працівники музею використають на комплектування колекції «Кобзарів».

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024