Острожан запрошують разом розгадати таємниці резиденцій князів Острозьких

23 Лютого 2018, 21:45
3706

Усіх охочих запрошують відзначити 492-гу річницю з дня народження князя Василя-Костянтина Острозького в Музеї історії Національного університету «Острозька академія».

У вівторок, 27 лютого, в мистецькій галереї НаУОА о 14:00 год. відбудеться відкриття інтерактивної виставки «За мурами замків князів Острозьких».

Працівники Музею історії «Острозької академії» анонсують,що відвідувачі  не лише дізнаються як будувалися князівські замки – й самі зможуть власноруч відтворити процес будівництва. А ще, усі хто завітає на виставку, матимете унікальну можливість доторкнутись до старовинної замкової цегли, відтворити малюнок 500-літніх кахель, почитати древні документи та дізнатись яким був острозький замок 400 років тому.

Також під час відкриття детальніше про замки, укріплення, архітектурні особливості споруд епохи князів Острозьких розповість доктор архітектури, професор Петро Анатолійович Ричков.

Виставка проводиться З нагоди 492-ї річниці з дня народження засновника Острозької академії - князя В.К.Острозького. Нагадаємо, що на  Громницю (15 лютого) 1526 року народився князь Василь-Костянтин Острозький. Краєзнавець Микола Бендюк зазначає, що тоді, коли вперше згадано про народження князя, розділення на григоріанський і юліанський календарі не було, всі святкували за юліанським. Православна церква (Україна, Росія) залишилась святкувати за юліанським, тобто «православна» громниця і може бути днем народження князя.

Хоча, станом на ХVI століття різниця між юліанським і григоріанським календарями була лише 10 днів. Тому до 2 лютого треба додавати не 13 (як зараз), а 10 днів. Тобто, день народження міг бути 12 лютого. Але й це не точна дата, тому що термін «о громніце» може означати й до і після свята.


 

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39