Письменниця Галина Рис розповідала студентам Острозької академії як писати книги

15 Лютого 2018, 11:11
Галина Рис 6287
Галина Рис

У середу, 14 лютого, в Національному університеті «Острозька академія» відбулася зустріч з Галиною Рис українською письменницею, лауреаткою міжнародного конкурсу «Гоголь–фентезі» та літературного конкурсу видавництва «Смолоскип», аспіранткою Університету Тасманії (Австралія). Острог для Галини Рис – це вже сьоме місто в якому вона презентує свою книгу, яка вийшла друком в грудні 2017 року у видавництві «Discursus».

Для викладачів, студентів спеціальності психологія та філологія пані Галина презентувала свою нову книгу «Амсердам-Київ. І трохи святого Миколая».  Також на прохання кафедри  психології та педагогіки для майбутніх психологів пані Галина прочитала лекцію про те, як народжуються художні та наукові твори.

Студенти на презентації книги Галини Рис
Студенти на презентації книги Галини Рис

Галина Рис
Галина Рис

 

На початку заходу, письменницю відрекомендувала для аудиторії заступник завідувача кафедри, кандидат психологічних наук, доцент Галина Гандзілевська. Письменниця ділилася зі студентами своїм досвідом написання книг, результатами свого наукового дослідження з педагогіки та літератури на тему: «Бачення насильства в ілюстрованій дитячій літературі» та розповіла про навчання за кордоном. Під час відвертої розмови Галина Рис  говорила, що для неї книга – це спосіб комунікувати зі світом. Авторка зазначила, що  свій перший текст вона написала ще у 7 років.

«Дуже радію, що випала нагода поспілкуватися з такими розумними та небайдужими молодими людьми!», – розповідає авторка.

Студенти на презентації книги Галини Рис
Студенти на презентації книги Галини Рис


 

Авторка  розповіла, що історія «Амсердам-Київ. І трохи святого Миколая» розпочинається з переплутаних в аеропорту валіз. Удома заклопотана роботою та сімейною рутиною Олена знайде в не зовсім своїй валізі чужі речі, а несміливий Марко, окрім туфель та суконь, щось значно цікавіше — незавершений рукопис про Миколая і його життя ще задовго до того, як той став казковим добродієм. Марко пообіцяє собі знайти авторку тексту та повернути загублений рукопис. І дотримає обіцянку. А далі, як це зазвичай буває, між героями з’явиться щось більше, ніж дружба.

У книзі розповідається про дружбу, взаємодопомогу та волонтерство. Текст Галини Рис – це своєрідна постмодерна гра, яка заохочує читача замислитися над ієрархією стосунків письменник-читач в часи співіснування друкованої та електронної книги. Чи рукописи й далі пишуться від руки? Хто кого більше потребує: читач письменника чи навпаки? Де пролягає межа між реальним та вигаданим? Чи може людина яка живе у XХІ столітті зрозуміти дилеми, проблеми та страждання жителів стародавнього світу? Ким були святі до того як стали святими? І чи потрібно бути святим, щоб робити добро? Ці та багато інших питань з'являються у книзі про життя та смерть Миколая, єпископа Мирлікійського, через призму бачення наших сучасників.

Галина Гандзілевська та Галина Рис
Галина Гандзілевська та Галина Рис

 

Зауважимо, що книга «Амстердам-Київ» – зворушлива історія про вірність, кохання та диво, яким завжди є місце в нашому житті.

Нагадаємо, що сьогодні, 15 лютого, о 14:00 год. у бібліотеці Острозького навчально-виховного комплексу «Школа I-III ст. – гімназія» відбудеться ще зустріч письменниці з острозькими школярами.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024