Острозький слід у Шевченківській премії – 2018 року

14 Лютого 2018, 14:02
Емма Андієвська 8711
Емма Андієвська

Цьогорічна Шевченківська премія ще раз підтвердила, що наше місто, попри свої розміри, залишається одним із визначних культурних місць України, адже деякі лауреати премії так, чи інакше мають стосунок до Острога.

Нещодавно комітет Шевченківської премії визначив лауреатів у різних галузях 2018 року. Найвищу літературну премію України отримала письменниця, поетеса, художниця Емма Андієвська.

Вона є авторкою близько 40 книг поезії та прози, трьох романів і понад 9 тисяч картин. Шевченківський комітет обрав Емму Андієвську лауреатом за п’ять книг – «Міста-валети», «Бездзигарний час», «Шухлядні краєвиди», «Маратонський біг» і «Щодення: перископи».

Емма Андрієвська та Галина Чумак
Емма Андрієвська та Галина Чумак

 

Її творчість різнопланова й цікава як для цінителів високохудожніх творів так і для тих, хто просто любить мистецтво. У своїх книгах та на картинах Емма Андієвська творить власний світ, має свій мистецький упізнаваний сюрреалістичний стиль. Вона авторка складних віршів і авангардистських романів, які вражають сюрреалістичною образністю й містичними підтекстами. Вражає те, що її батьки між собою розмовляли російською, але вона самостійно вивчила українську мову. Свої художні тексти вона пише рідною мовою, хоча більшу частину життя прожила за кордоном. З мамою Емма Андієвська емігрувала на Захід під час Другої світової війни. Жила у Німеччині, Франції, США. Нині проживає у Мюнхені.

Художні виставки мисткині проводилися в США, Канаді, Франції, Німеччині, Австралії, Бразилії, Ізраїлі, Україні та Швейцарії. Поетеса є членом Національної спілки письменників України з 1994 року, українського ПЕН-клубу та Професійного об'єднання художників Баварії.

1
Картини  Емми Андієвської в ОА
Картини Емми Андієвської в ОА

 

Для острожан, аби насолодитись творчістю Емми Андієвської, не потрібно нікуди їхати. Художниця ще 2016 році подарувала свої картини та книги для Національного університету «Острозька академія» та Державному історико-культурному заповіднику м. Острога (Музею книги та друкарства). Це стало можливим завдяки  помічнику генерального директора Національного художнього музею України Галині Чумак. Вона надзвичайно цікаво та емоційно презентувала роботи мисткині під час конференції «Українська діаспора: проблеми дослідження». Тепер, вони представлені для загального огляду в університеті. Музей історії НаУОА розміщує картини Емми Авдієвської в коридорах університету, уможливлюючи тим самим вільний огляд колекцій для студентів, працівників та гостей в будь-який зручний час.


Картина  Емми Андієвської
Картина Емми Андієвської

Картина  Емми Андієвської
Картина Емми Андієвської

 

Варто підкреслити і те, що Острозька академія разом із Інститутом філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка та  Національним музеєм літератури України висунули її книги на здобуття премії. Окрім того, постаттю Андієвської у нашому місті цікавляться давно. Зокрема вчителька Острозького НВК «Школа І-ІІІ ст. – гімназія» Вікторія Шилюк здійснила дослідження її творчість на тему «Емма Андієвська – українська письменниця і художниця, що живе в Німеччині. «Казка про яян». Педагог разом із школярами розглядають творчість мисткині на уроках із української літератури.

Цікаво, що ще один із лауреатів Шевченківської національної премії також певною мірою пов'язаний із нашим містом. У галузі публіцистики комітет обрав лауреатом професора, автора бестселерів з історії України, директора Українського наукового інституту Гарвардського університету професора Сергія Плохія. Він же вважається одним із учнів талановитого історика, видатного острожанина та одного із відроджувачів Острозької академії професора Миколи Павловича Ковальського. Через призму багатьох років Сергій Плохій дуже тепло згадує про Миколу Павловича під чиїм керівництвом розпочалась його професійна кар’єра.

Сергій Плохій
Сергій Плохій

 

Коментарі
14 Лютого 2018, 16:10
Дуже цікаво!
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром