Млинці та гуляння: традиції святкування Масляної

12 Лютого 2018, 11:55
4414

У понеділок, 12 лютого починається масляний тиждень, який триватиме до неділі, 18 лютого. Відразу після неї в понеділок, 19 лютого, стартує Великий піст.

Про це передає Ukr.Media

Масляний тиждень

Весь тиждень ділиться на два періоду: Вузька Масляна – понеділок, вівторок і середа і Широка Масляна – четвер, п'ятниця, субота і неділя.

У перші три дні можна було займатися господарськими роботами, а з четверга всі роботи припинялися. При цьому кожен день Масляної має свою назву і призначення.

Понеділок - зустріч

В цей день відбувалося початок Вузької Масляної. За традицією вранці свекор зі свекрухою відправляли невістку на день до батька і матері, а ввечері самі приходили до сватів у гості і обговорювали час і місце гулянь, визначався склад гостей.

У цей день починали пекти млинці і закінчували спорудження снігових гір, гойдалок, балаганів. Зазначається, що перший випечений млинець у понеділок віддавався малозабезпеченим на помин покійних.

Крім того, в понеділок з соломи, старого одягу та інших підручних матеріалів споруджувалося опудало Масниці, яке насаджували на кількість і возили на санях по вулицях.

Вівторок - загравання

В цей день відбувалися оглядини наречених. Всі масляні обряди, по суті, зводилися до сватання, щоб після Великого посту зіграти весілля. З ранку молоді люди запрошувалися кататися з гір, поїсти млинців. Звали рідних і знайомих.

Середа - ласунка

За традицією у цей день зять приходив до тещі на млинці, які вона сама пекла. В цей день теща демонструвала прихильність до чоловіка своєї дочки.

Четвер - розгул

З цього дня починалася Широка Масляна, коли всі господарські роботи припинялися, а святкування розгорталися на всю широчінь. Народ вдавався до всіляких втіх, влаштовувалися катання на конях, кулачні бої, різні змагання, які завершувалися гучними пирушками.

При цьому головною дією в четвер був штурм і подальше захоплення снігового містечка. Сенс широкого четверга, як і всієї Масляної — виплеск накопичилася за зиму негативної енергії і дозвіл конфліктів між людьми.


 

П'ятниця - тещині вечірки

В цей день з візитом теща приходила в гості до зятя. Млинці в цей день пекла донька — дружина зятя. Теща приходила в гості зі своїми родичами і друзями. Зять повинен був продемонструвати свою прихильність до тещі і її близьким.

Субота - зовичні посиденьки

Молоді невістки запрошували в гості до себе зовиць та інших родичів чоловіка. Якщо зовиця не була заміжня, то невістка запрошувала своїх незаміжніх подруг, якщо сестри чоловіка вже були заміжні, то невістка кликала свою заміжню рідню. В цей день в церкві відбувається святкування Собору всіх преподобних отців.

Неділя - проводи

В цей день відбулася кульмінація масляного тижня. У неділю відбувалося заговини перед початком Великого посту. Всі близькі люди просили один у одного вибачення за всі заподіяні за рік неприємності і образи.

Увечері в неділю поминали померлих, ходили на кладовище попрощатися з своїми родичами. Залишки святкової їжі спалювали, посуд ретельно мили. В кінці свята урочисто спалювали опудало Масляної, а отриманий попіл розсипали по полях.


 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024