Відбувся регіональний круглий стіл присвячений Міжнародному дню водно-болотних угідь

10 Лютого 2018, 21:48
3182

Минулого тижня на базі Нетішинського міського краєзнавчого музею відбувся Регіональний круглий стіл «Водно-болотні угіддя Малого Полісся для збалансованого розвитку населених пунктів». 

Захід, присвячений Міжнародному дню водно-болотних угідь (2 лютого), зібрав 42 учасники з Рівненської та Хмельницької областей. Зокрема до обговорення актуальних питань долучилися співробітники національних природних парків, музейної справи, освітяни, учні та студенти, представники промисловості, громадських організацій, засобів масової інформації.

Також участь в обговореннях брали керівник гуртка «Юний турист» Острозької ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Андрій Гулько, вихованці та вчителі НВК «Тесівська ЗОШ І-ІІ ступенів - дитячий садок» та НВК «Оженинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів (ліцей) - дитячий навчальний заклад (ясла-садок)» імені Тараса Григоровича Шевченка та ін.


 

Метою круглого столу було об’єднати зусилля сторін в напрямку збереження та дослідження водно-болотних угідь регіону Малого Полісся. Нагадаємо, що Мале Полісся — це природна область в Україні, межі якої розташовані на півночі у Рівненській області, а на півдні і південному заході Тернопільській Хмельницькій та Львівській областях.

Організували захід Національний природний парк Дермансько-Острозький, Нетішинський міський краєзнавчий музей, Хмельницька АЕС  до організації доєдналися також Українське товариство охорони птахів та Західноукраїнське орнітологічне товариство (ЗУОТ).

Ідея семінару народилася коли ми з представниками товариства охорони птахів проводили черговий облік водоплавних птахів на водосховищі Хмельницької атомної станції зі сторони Острога, – розповіла Оксана Головко, начальник відділу наукової, еколого-освітньої роботи та рекреаційного благоустрою НПП  «Дермансько-Острозький». – Тоді виникла думка організувати  зустріч, аби поспостерігати за птахами, які оселились ближче до станції. Згодом,ми вирішили не просто зібратися, а організувати захід приурочений Міжнародному дню водно-болотних угідь.


 

Учасники круглого столу презентували низку доповідей щодо історії досліджень водно-болотних угідь Малого Полісся, діяльності національних природних парків як осередків збереження болотних екосистем Хмельниччини та Рівненщини, а також розвитку екологічного туризму. 

Важливо, що нам вдалося зібрати разом людей, які зацікавлені в розвитку регіону Малого Полісся в його різних аспектах. Окрім того, що нам вдалося обговорити важливі питання, ця зустріч також посприяла налагодженню екологічної співпраці двох областей, що в майбутньому може дати хороші результати,  – підсумувала Оксана Головко.

На завершальному етапі заходу відбулась екскурсія на водойму-охолоджувач Хмельницької АЕС, де присутні мали нагоду ознайомитись з особливостями ведення рибного господарства на водоймі, організацією екологічного моніторингу, а також поспостерігати за водоплавними птахами, які облюбували це місце для зимівлі.


 

Фото: Василь Ільчук

Коментар
16/04/2024 Понеділок
15.04.2024