Суд оголосив новий вирок у справі депутата Острозької міськради Тараса Пустовіта

05 Січня 2023, 17:10
Екс заступник голови Рівненської ОДА Тарас Пустовіт. Фото: «Четверта влада» 2541
Екс заступник голови Рівненської ОДА Тарас Пустовіт. Фото: «Четверта влада»

Дубенський міськрайонний суд двічі визнав винним у шахрайстві ексзаступника голови Рівненської ОДА Тараса Пустовіта. Вперше – 29 грудня 2018 року. Тепер – 29 грудня 2022 року. 

Прокуратура оскаржила перший вирок, щоб притягнути експосадовця за хабар. Але отримала знову такий самий вирок. Та завдяки оскарженню прокуратури та повільній судовій системі – минув строк притягнення посадовця до відповідальності. Про це пише «Четверта влада».

Навесні 2014-го Тараса Пустовіта призначив на посаду заступника голови Рівненської ОДА тодішній голова ОДА Сергій Рибачок. А через кілька місяців після цього СБУ отримує інформацію, що Пустовіт готується отримати хабар. Відтоді правоохоронці почали за ним стежити.

У січні 2015-го Пустовіта затримують і доправляють у Рівненський слідчий ізолятор після того, як в бардачку його автівки знайшли конверт із «міченими» 8-ма тисячами доларів. Їх Пустовіту передала острозька перевізниця Валентина Андрейченко.

Натомість Пустовіт пообіцяв Андрейченко, що вона отримає потрібний їй маршрут для перевезень. Ще три тисячі доларів, за словами Андрейченко, вона передала Пустовіту напередодні в якості завдатку.

Після затримання Пустовіт у СІЗО довго не затримався, сплативши заставу – 609 тисяч гривень. Ці гроші йому нібито позичили.

Від початку досудового розслідування і до першого вироку суду минуло 4 роки.

Тоді Пустовіта виправдали у злочині щодо отримання хабаря, бо через те, що прокуратура поспішала передати справу у суд, не було дотримано низки процедур і значну частину важливих доказів визнали недопустимими. Наприклад, результати прослуховування.

Ось епізод цього прослуховування:

– Ну скільки дать за себе? Ну скажіть? – жіночий голос.

– Скільки дасиш, стільки буде, – чоловічий голос.

– Це несерйозно.

– Так дай, щоб тобі було добре.

– Одинадцять. Дві двісті і п’ять. Тисяча. Дві тисячі ще.

–  Хватить.

– Нате перещитайте.

– Не нада. Положи в бокову або сюда. Я не буду щитать.

– Дякую за взаєморозуміння.

Суддя Олександра Жуковська визнала екс заступника голови ОДА винним у шахрайстві та присудила два роки позбавлення волі з іспитовим строком терміном на два роки. А також зобов’язала відвідувати психолога в центрі пробації.

Але прокуратура не погодилася з таким вироком і оскаржила його.

Влітку 2019-го Волинський апеляційний суд скасував цей вирок і повернув справу на повторний розгляд іншому судді Дубенського міськрайонного суду.

Рівненська обласна прокуратура намагалася притягнути до відповідальності Тараса Пустовіта за частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України – «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою».

Прокурор Олександр Макотринський просив максимального покарання: 10 років позбавлення волі, конфіскацію усього майна та заборони Тарасу Пустовіту обіймати певні посади та займатися певною діяльністю протягом трьох років.

Але суддя Дубенського міськрайонного суду Руслан Ралець каже, що не вбачає в діях Пустовіта отримання неправомірної вигоди, бо прокурор не довів, що такі дії були і що вони на щось вплинули.

Суддя Дубенського міськрайонного суду Руслан Ралець майже три години зачитував вирок Тарасу Пустовіту. Фото «Четверта влада»
Суддя Дубенського міськрайонного суду Руслан Ралець майже три години зачитував вирок Тарасу Пустовіту. Фото «Четверта влада»

Суддя Дубенського міськрайонного суду Руслан Ралець майже три години зачитував вирок Тарасу Пустовіту

Суддя робить висновок, що Пустовіт «жодних намірів на вчинення дії чи бездіяльності з використанням наданої йому влади чи службового становища не мав, та не вчинив».

Іншими словами не збирався використовувати свою владу, щоб сприяти острозькій перевізниці в отриманні маршруту, адже не мав потрібних повноважень: формально не займався формуванням лотів, в які входили ті, чи інші маршрути, не міг їх змінювати та, за показами членів конкурсної комісії, не впливав на їхнє голосування.

Натомість, визначив суддя, Тарас Пустовіт обдурив перевізницю Андрейченко, сказавши, що може впливати на все це, відтак, вона повірила йому і вирішила заплатити.

Суд виправдав Тараса Пустовіта у отриманні неправомірної вигоди «по епізоду із отриманням трьох тисяч доларів». Та визнав винним у замаху на вчинення шахрайства у значному розмірі (за передані перевізницею мічених восьми тисяч доларів).

І призначив покарання – позбавлення волі на 2 роки, з іспитовим строком терміном на два роки (точно такий вирок як і перший, що був скасований Волинським апеляційним судом). Але одразу звільняє Пустовіта від відбування покарання. Бо минув п'ятирічний термін притягнення до кримінальної відповідальності за цей нетяжкий злочин.

З моменту оголошення підозри і до вироку суду 29 грудня 2022 року минуло 7 років 11 місяців.

Чи домагатиметься виправдання Пустовіт – ще не відомо. Його адвокат Володимир Цуняк не був присутній під час оголошення вироку і каже, що спочатку має детально його вивчити.

У Рівненській обласній прокуратурі кажуть, що подаватимуть апеляцію, де відстоюватимуть, що Тарас Пустовіт отримав неправомірну вигоду.

Хоча Тарас Пустовіт не матиме реального покарання, проте визнання його винним може стати плямою на його репутації та вплинути на його подальшу кар'єру. Хоча щодо виборних посад люди, схоже, не перебірливі. Попри те, що Тарас Пустовіт був підсудним зі звинуваченням у тяжкому корупційному злочині – його вибрали депутатом Острозької міської ради від партії «Батьківщина». Він очолює партійну фракцію у раді.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39