Викладачі Острозької академії говорили у Рівному про політику та мораль

10 Лютого 2018, 10:50
Віталій Лебедюк та Дмитро Шевчук 4634
Віталій Лебедюк та Дмитро Шевчук

Новий сезон заходів у книгарні «Є» розпочався із дискусії над книгою Сюзен Мендус «Політика та мораль». Спікерами стали науковці з Острозької академії Дмитро Шевчук та Віталій Лебедюк.

Про це пише сайт Рівне Вечірнє.

Авторка книги, професорка Йоркського університету, вважається однією із найавторитетніших дослідниць політичної філософії у світі.

Україномовний переклад її праці влітку 2017 року увійшов до переліку найпопулярніших книжкових новинок за версією всеукраїнського книжкового рейтингу.

Під час дискусії йшлося  про різні політичні моделі, прецеденти, які обговорювала світова спільнота, шукали відповіді на майже риторичні питання, чи може політик бути моральним, що для цього треба, що заважає таким бути.

Часто лунала думка, що про моральність у політиці в умовах українських реалій говорити дуже складно.

Ці два поняття сприймаються  майже як антонімічні.

Політичну  діяльність схильні вважати способом реалізації власних меркантильних інтересів. А поняття служіння інтересам громади посередництвом політичної діяльності сприймається як красива казка.

Оскільки професійна політика вимагає дотримання певних правил гри, залежно від обраної політичної платформи, то загальнолюдські норми моралі часто можуть нівелюватися чи змінюватися. Все залежатиме від поставленої політиком чи певною партією мети й потенційних ефектів від її досягнення.

У книзі авторка пропонує окремі характеристики образу ідеального політика. Зокрема, йдеться про важливість безсторонності під час прийняття певних рішень, які визначатимуть долю окремих суспільних груп.

«Чим більша влада зосереджена в руках особи, тим більшою має бути її безсторонність у прийнятті рішень», - читаємо у праці.

Політик має відчувати відповідальність та нести моральні зобов’язання за ухвалені рішення.

Учасники дискусії зауважили, що в умовах сучасного постмодерного типу мислення будь-які норми моральності також можна вважати умовними та ситуативно змінними.

Спостерігаючи за політичними баталіями в Україні, складається враження, що саме так і мислять представники національного політикуму. До речі, шкода, що до подібних публічних дискусій над книгами вони не долучаються.

Вікторія Назарук.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024