Біля Кутянки помітили лелек, які не відлетіли в теплі краї

24 Листопада 2022, 21:53
Фото зі сторінки НПП «Дермансько-Острозький» 844
Фото зі сторінки НПП «Дермансько-Острозький»

Місцеві жителі помітили пару лелек на луках поряд з селом Кутянка неподалік від території нацпарку «Дермансько-Острозький». 

Співробітники нацпарку разом з місцевими жителями, аби дізнатися стан птахів, обстежили луки в околицях села, проте птахів не вдалось побачити. Про це розповідають на сторінці Національного природного парку «Дермансько-Острозький».

Як розповідає орнітолог Віталій Грищенко, заступник директора з наукової роботи Канівського природного заповідника, з кожним роком все частіше окремі птахи або й невеликі групи залишаються зимувати. 

«Часто люди б'ють на сполох, прагнучи врятувати лелек. Проте, птахи не у всіх випадках потребують нашої допомоги. Для них головне – знайти їжу, морози самі по собі не страшні», – каже оргітолог. 

Лелеки витримують до -20 °С. Коли зима без сильних морозів, є чимало незамерзаючих боліт та водойм. Але при будь-якій погоді є постійне джерело їжі – сміттєзвалища біля великих міст. Там зимуючих лелек частіше всього і можна зустріти. 

«Якщо птах нормально літає, краще його не чіпати, можна наробити лиха. Відловлювати має сенс лише поранених, хворих чи ослаблених лелек», – каже спеціаліст.

Водночас, за словами Віталія Грищенка, без потреби підгодівлею птахів займатися не варто, бо птах, який міг би полетіти кудись південніше, затримається, а коли раптово вдарять сильні морози, може постраждати. 

Тут потрібен індивідуальний підхід. Якщо лелека десь крутиться день-два, то краще хай сам дає собі раду. Якщо ж птах залишився на зиму в якомусь певному місці, можна влаштувати пункт підгодівлі.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024