Острозька міськрада назвала радянські пам'ятки об'єктами культурної спадщини

23 Листопада 2022, 11:48
Фото зі сторінки Тетяни Климчук 2077
Фото зі сторінки Тетяни Климчук

Острожани зібрали підписи під зверненням до міського голови з проханням провести декомунізацію радянських пам'яток в місті. Натомість отримали відповідь, яка їх обурила. 

10 жовтня звернення від жителів Острога з 50 підписами від корінних острожан та від студентів зареєстрували у ЦНАПі. Про це пише на своїй фейсбук-сторінці острожанка та ініціаторка звернення Тетяна Климчук. 

У відповіді на звернення, яке прийшло 22 листопада, у міській раді перераховані радянські пам'ятки назвали «культурною спадщиною», посилаючись на розпорядження 1981 та 1970 років.

«Так, в м.Острог Кладовище воїнів радянської армії і партактиву, що розташоване за адресою м.Острог, просп.Незалежності взято на державний облік розпорядженням виконавчого комітету Ровенської обласної ради народних депутатів №662-р від 25.09.1981, а пам'ятник воїнам-землякам (Пам'ятник мешканця Острога, які загинули за Незалежність Батьківщини в 1941-1945 роках), що розташований за адресою м.Острог, прост.Незалежності, 2, Рішенням виконкому Ровенської обласної ради депутатів-трудящих №102 від 17.02.1970 і є пам'ятками історії, відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини»», – йдеться у відповіді міськради на зверненння острожан. 

Відповідно до цих аргументів, посилаючись на закон України «Про охорону культурної спадщини» острожанам відповіли, що зносити та переміщувати такі об'єкти заборонено і міська рада діятиме у відповідності до норм чинного законодавства у сфері охорони культурної спадщини. 

Острожанку обурила така позиція міської ради. 

«Пам'ятник красноармійському окупанту та бетонний пам'ятник на Алеї молодіжної столиці – це КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА! А, нагадайте, який зараз рік? Закон про декомунізацію прийняли ще у квітні 2015 року», – пише Тетяна Климчук. 

Острожанка пише також, що у відповіді на звернення не згадали про ще одну радянську пам'ятку, що знаходиться навпроти музею нумізматики. 

Крім того, виявляється на засідання Комісії з декомунізації та перейменувань не запросили Миколу Бендюка, члена комісії та історика, який також відстоює знесення радянського надбання в місті. 

«Сьогодні, називати пам'ятники, присвячені червоному терору, який убив мільйони українців, культурною спадщиною – це зневага до загиблих і до тих, хто ризикуючи своїм життям, боровся і бореться за нашу Українську Незалежність. Чому у прифронтовому Харкові пам'ятник пушкіну зносять, а у нас, у самому серці Волині, відголоски радянщини залишаються? Для тих, хто вважає це «не на часі», чому москаль, який прийшов у Маріуполь, назад встановлює пам'ятники леніну? Так вони «мітять» свою територію. Острог – теж їхня територія? Ганьба міському голові та депутатам міської ради», – написала Тетяна Климчук. 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024