Острозькі ліцеїсти взяли участь в державних урочистостях з нагоди 100-річчя бою під Крутами

03 Лютого 2018, 17:50
Острозькі ліцеїсти взяли участь в державних урочистостях з нагоди 100-річчя бою під Крутами 7112
Острозькі ліцеїсти взяли участь в державних урочистостях з нагоди 100-річчя бою під Крутами

З 27 по 31 січня десять вихованців комунального закладу «Острозький обласний ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою» Рівненської обласної ради взяли участь у державних урочистостях у Києві та біля Меморіального комплексу пам’яті Героїв Крут разом ліцеїстами з усієї України.

Супроводжували юнаків, чиї батьки -  учасники бойових дій, заступник начальника ліцею із виховної роботи підполковник Ігор Кузьмович Приступа і командир взводу, майор  Андрій Миколайович Антонюк.

- Тільки нещодавно ми читали у підручнику з історії про бій під Крутами, а вже цього року я мав за честь  бути учасником державних урочистостей вшановування пам’яті героїв , –  поділився своїми враженнями ліцеїст Олександр Мельничук.

Програма перебування хлопців у столиці була насичена цікавими зустрічами, спілкуванням та відвідинами музеїв. Впродовж свого відрядження хлопці проживали у Київському військовому ліцеї ім. Івана Богуна. Туди також приїхало близько 400 ліцеїстів з 30 навчальних закладів військового спрямування з усієї України.   

- Ми мали гарну нагоду побачити як живуть вихованці Київського ліцею ім. І. Богуна та поспілкуватися з однолітками, – розповів вихованець ліцею-інтернату Володимир Козак.

У суботу, 27 січня, господарі ліцею провели для гостей  екскурсію закладом. Також  відбулася зустріч із нашим земляком, Героєм України, генерал-майором Збройних сил України, начальником Київського військового ліцею ім. І. Богуна Ігорем Гордійчуком та з представниками адміністрації Президента.

 Тогож дня для вихованців військових ліцеїв у кінотеатрі «Україна» за участі Міністра культури України Євгена Нищука  було презентовано стрічку «Кіборги». По завершенні фільму всі мали можливість поспілкуватися та зробити фото на пам'ять  зі знімальною групою та з режисером Ахтемом Сеїтаблаєвим.

Ліцеїсти із Міністром культури України Євгеном Нищуком
Ліцеїсти із Міністром культури України Євгеном Нищуком

 

Фільм справив на кожного з нас неабияке враження, адже це історія не про війну, а про сучасних героїв, які творять нашу нову Україну. Дуже приємно, що Міністр культури, режисер та актори у невимушеній обстановці спілкувалися з нами, відповідали на наші питання та фотографувалися,  – зауважив ліцеїст Вадим Мельник.

У неділю заходи з нагоди 100-ї річниці бою під Крутами розпочалося з урочистої ходи. Під супровід духового оркестру ліцеїсти пройшли маршем 2 км від навчального закладу бульваром Лесі Українки.

1
Ліцеїсти пройшли 2 км бульваром Л. Українки в столиці
Ліцеїсти пройшли 2 км бульваром Л. Українки в столиці

 

Колона  із чотирьохсот молодих людей у перехожих викликала захват. Люди зупинялися, розпитували, що відбувається, фотографували ліцеїстів. Адже навіть для Києва це було направду видовищне дійство, – згадує заступник начальника ліцею з навчально-виховної роботи, підполковник Ігор Кузьмович Приступа.

Далі автобусом  майбутніх військових привезли на залізничний вокзал де на них уже чекав «Потяг єднання» за маршрутом Київ – Крути, який повторював символічний шлях героїв. Під час поїздки у вагонах транслювали документальні фільми про Українську революцію 1917 – 1921 років, Українську Народну Республіку та бій під Крутами, журналісти спілкувалися з ліцеїстами, у тому числі із вихованцями нашого ліцею.

«Потяг єднання» за маршрутом Київ – Крути
«Потяг єднання» за маршрутом Київ – Крути

 

Усі заходи, що відбувалися уже безпосередньо біля Меморіального комплексу пам’яті Героїв Крут мали за мету встановити історичні зв’язки між юними героями української революції 1917-1921 років, борцями за свободу і незалежність України проти більшовицької навали та сучасними учасниками АТО на сході України. З урочистими промовами перед громадськістю виступили Віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко, заступник голови Адміністрації Президента України Ростислав Павленко, Міністр культури України Євген Нищук, Герої України Володимир Жемчугов та Василь Божок, архієпископ Чернігівський і Ніжинський УПЦ КП Євстратій (Іван Зоря). Під час офіційної урочистої частини відбулась церемонія вручення Державних прапорів України з пам’ятними стрічками, один із яких, наші ліцеїсти привезли до Острога.

В п’яти залізничних вагонах розповідається про розвиток українського національного руху початку ХХ століття, ключові події Української революції 1917 року, проголошення Української Народної
В п’яти залізничних вагонах розповідається про розвиток українського національного руху початку ХХ століття, ключові події Української революції 1917 року, проголошення Української Народної

Острозькі ліцеїсти біля Меморіального комплексу пам’яті Героїв Крут
Острозькі ліцеїсти біля Меморіального комплексу пам’яті Героїв Крут

 

На наступний день наші ліцеїсти побували на екскурсіях у музеї Другої світової війни та Мистецькому арсеналі.

Надзвичайно цінним для кожного з нас було відкриття того, що у музеї Другої світової війни, у експозиції, що  присвячена бойовим діям на Сході України, є інформації про нашого Владислава Рильського. На самому початку виставки знаходиться прапор, яким вкривали труну юного героя, захисника України. Коли науковий співробітник музею дізнався, що ми з Острога, то багато розпитував про Владислава та наш ліцей. Уся поїздка була надзвичайно емоційною. Дуже важливо, аби кожен пам’ятав про подвиг тих дітей, що загинули у бою під Крутами та віддають своє життя зараз, захищаючи країну . Наша молодь має виховуватись на таких прикладах, а ми зобов’язані про це пам’ятати,  – підкреслив підполковник Ігор Кузьмович Приступа.

В усіх хлопців залишилось море вражень від поїздки. Безперечно, участь в урочистостях біля Меморіального комплексу назавжди закарбується у їхній пам’яті.  

Автор: Інна Собко

Фото надані навчальним закладом

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024