Традиційне свято Різдвяних піснеспівів відлунало в Острозькі академії

30 Січня 2018, 20:55
4937

У суботу, 27 січня, у ставропігійному студентсько-викладацькому храмі преподобного Федора Острозького відбувся ХІІІ Всеукраїнський фестиваль Різдвяних піснеспівів. 

Уже тринадцятий рік поспіль, після новорічних і різдвяних свят, до Національного університету «Острозька академія» з’їжджаються творчі колективи з усієї України.  Цього року участь у фестивалі брали 44 колективи з Донецької, Хмельницької, Волинської, Тернопільської та Рівненської областей.

Урочисто відкрив свято організатор фестивалю, доктор педагогічних наук, професор, настоятель храму Василь Миколайович Жуковський. Він привітав усіх з чудовою подією та запросив до вітального слова героя України, доктора психологічних наук, професора, ректора НаУОА Ігора Демидовича Пасічника.

- Ми радіємо та пишаємось, що з року в рік кількість учасників фестивалю збільшується. Адже на сільській культурі формувалася українська душа. Та велика когорта колективів та виконавців, що завітали до НаУОА – є чудовим свідченням, що наша українська культура буде жити і процвітати, – підкреслив ректор.

2

 

Також Ігор Демидович анонсував, що ректоратом будуть обрані три найкращі колективи, котрі отримають пам’ятні подарунки. Зокрема, за третє місце учасникам подарують підбірку книг про університет, за друге – книги та пам’ятний фотоальбом академії, а переможці отримають сертифікат на п’ять тисяч гривень. Також ректор розповів, що він планує від себе особисто вручити грошові нагороди (відповідно – 300 грн., 700 грн. та 1000 грн.) учасникам, які йому найбільше сподобаються.

Від імені Острозького міського голови Олександра Шикера, депутатського корпусу та від себе особисто усіх вітала заступник мера Оксана Ситницька.

- Я щиро вдячна учасникам за подаровану радість прославлення народження «Ісуса Христа». Також бажаю гостям нашого міста, отримати духовну насолоду від перебування в Острозі, – зауважила Оксана Анатоліївна.

Оксана Ситницька привітала учасників фестивалю
Оксана Ситницька привітала учасників фестивалю

 

Різдвяні піснеспіви розпочалися музичними відеовітанням дев’яти колективів з Донеччини. Наше місто та Острожчину на фестивалі представляли: хоровий колектив НаУОА (кер. Юлія Гефтер), зразковий дитячий ансамбль народної пісні «Співаночка» молодша та старша групи Острозького міського центру культури та дозвілля (кер. Інна Хмарук, конц. Віталій Хмарук), зразковий ансамбль хлопчиків Оженинської дитячої музичної школи та Острозького РБК (кер. Марія Шляпцева), аматорський народний хоровий колектив СГПП «Розвазьке» (кер. Віталій Хмарук, акомп. Володимир Оксенчук), народний аматорський ансамбль «Джерело» с. Плоска (кер. Олександр Кравцов),  хор Свято-Миколаївського храму (регент Олена Зелінська), вокальний ансамбль Оженинської ДМШ (кер. Олеся Луцюк), вокальний ансамбль «Намисто» Оженинського культурно-дозвіллєвого комплексу (кер. Марія Шляпцева), виконавці з с. Грозів. Чудові сольні виступи для усіх присутніх подарували вихованці викладача Острозької ДМШ Тетяни Єсіпової: Зоряна Руда, Софія Пасічник, Микита Пасічник, Соломія Поліщук. Виступали і сімейні дуети Анастасія та Наталія Майор (вик. Тетяна Єсіпова), Анна та Юрій Статкевичі, Володимир та Максим Борінові. Приємною несподіванкою було, що окрім традиційних читань своєї поезії, острозький поет та журналіст Олесь Ундір для усіх заколядував.



 

Всеукраїнський фестиваль вдався на славу. Яскравим доказом цього є те, що глядачі близько шести годин з приємністю слухали Різдвяні піснеспіви, адже учасники тішили професійним виконанням колядок та щедрівок, яскравими костюмами, щирими побажаннями. У храмі колядували дорослі та діти, професійні та аматорські колективи,  заслужені артисти та учні дитячих шкіл мистецтв.  На завершення чудовим  подарунком був концерт від народної дитячо-юнацької хорової капели «Журавлик» Камянець-Подільської міської дитячої хорової школи та МБК керівник і диригент залужений працівник культури України Іван Нетеча, концертмейстер Ольга Пастух.  На згадку про фестиваль кожний з учасників отримав диплом, а також пам’ятний сувенір.


 

- Слава Богові та велика подяка творчим колективам, учасникам, керівникам, батькам,  які завітали сьогодні до студентсько-викладацького храму преп. Федора Острозького,  аби прославити новонародженого Бога своїми талантами. Особливу подяку хочу висловити  усім, хто допоміг організувати і завдяки кому  ХІІІ Всеукраїнський фестиваль Різдвяних піснеспівів став можливим.  Найперше, регенту хору нашого храму Юлії Гефтер, співробітнику науково дослідницької лабораторії християнської етики, психології та педагогіки НаУОА  Світлані Власові, ректорату НаУОА, студентам Олені Марчук, Олександру Бондару, Наталії Веляник, а також  Ганні Самець, Ганні Приймак, Надії Коловські, сім’ї Церкевич, Світлані Івановій, Анні Кулик, Юлії Суходольські, Зої Новік, Галині Максимчук та іншим.  Я дуже зворушений сьогоднішнім святом й сподіваюсь, Господь допоможе нам ще не раз його організовувати, - зазначив Василь Жуковський.

На сам кінець, Василь Миколайович зауважив, що переможців буде визначено за деякий час. Для журі, без ретельного аналізу всіх виступів, дуже важко визначити кращих з кращих. Після підбиття підсумків, подарунки будуть надіслані для переможців.


 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024