В Острозькій академії провели панахиду за загиблими у бою під Крутами

29 Січня 2018, 15:48
5856

Сьогодні, 29 січня,  у ставропігійному студентсько-викладацькому храмі преподобного Федора Острозького відслужили панахиду за загиблими юнаками в бою під Крутами.

Рівно 100 років тому як сталася одна з найтрагічніших сторінок в історії України. Молоді юнаки захищаючи не менш молоду Українську державу загинули у нерівному бою з більшовицькими загарбниками під станцією Крути.

Панахида була відслужена настоятелем храму Василем Миколайовичем Жуковським за участі викладачів та представників ректорату.

Панахида в НаУ «ОА»
Панахида в НаУ «ОА»

 

Сьогодні ми помолилися та вшанували пам'ять загиблих за свободу та незалежність нашої держави. Очевидно, що аналізувати події – це справа істориків. Ми ж знаємо, що з вірою в Бога з любов’ю до свого народу в свій час ішов Давид проти Голіафа – і переміг. З любов’ю до людини Ісус Христос ішов на хресну смерть – і переміг її. За день до своєї смерті Він говорить : «Ніхто не має більшої любові, як хто душу свою поклав би за друзів своїх» (Ів.15,13). З почуттям великого патріотизму, у нерівний бій ішли київські курсанти. Думаю, у них було безліч аргументів аби лишитися вдома й жити, але вони пішли у бій і загинули. Нехай милосердний Господь простить їм гріхи їхні та оселить їхні душі у квітучому місці, де немає ні болю, ні зітхань, – під час проповіді сказав Василь Миколайович.

Як розповідає краєзнавець Микола Бендюк, сто років тому, у грудні 1917 р., схожий  трагічний випадок стався  й в Острозі. У той час єдиною владою в нашому місті було військово-молодіжне товариство «Січ імені Івана Богуна», до якого входили хлопці із Острозької гімназії. Захищаючи Острог та підтримуючи спокій  в околицях, січовики вирушили до Кривина, де мали на меті роззброїти російських збільшовичених солдатів. В цьому бою загинуло декілька гімназистів. 

 

о. Василь Жуковський
о. Василь Жуковський

Панахида у студентсько-викладацькому храмі
Панахида у студентсько-викладацькому храмі

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024