Уже п’ятеро острожан, пов’язаних з Острозькою академією, зарахували до лику святих

28 Серпня 2022, 15:30
Уже п’ятеро острожан, пов’язаних з Острозькою академією, зарахували до лику святих 1872
Уже п’ятеро острожан, пов’язаних з Острозькою академією, зарахували до лику святих

Уже п’ятеро острожан, дотичних до діяльності Острозької академії, канонізували й зарахували до лику святих, повідомляють на сайті НУ «Острозька академія».

Зокрема – це Преподобний Федір, князь Острозький; князь Василь-Костянтин Острозький, засновник Острозької слов’яно-греко-латинської академії; випускник Острозької академії, перший ректор київської братської школи Іов Борецький; другий ректор Острозької академії, грецький вчений і релігійний діяч, випускник Падуанської академії, Олександрійський, а пізніше – Константинопольський патріарх Кирило Лукарис; випускник Острозької академії, гетьман війська Запорізького Петро Конашевич-Сагайдачний.

«Як казав митрополит Огієнко, князі Острозькі колись зробили для нашої незалежності більше, ніж всі її князі разом. Це справді так. Ми вже маємо зараз 5 святих канонізованих людей, дотичних до Острозької академії безпосередньо, зокрема і її випускники. Вважаю, що цей список тільки розпочинається, бо в цій плеяді людей, які колись принесли на вівтар Вітчизни своє життя, ще дуже багато яскравих особистостей. Ми можемо пишатися тим, що саме острозька земля, князі Острозькі, й Острозька академія дала так багато святих», – зазначив ректор Острозької академії, професор Ігор Пасічник.

Зокрема, 24 серпня під час літургії у студентсько-викладацькому храмі преподобного Федора Острозького Національного університету «Острозька академія» відбулося освячення Ікони святого Кирила Лукариса – другого ректора Острозької академії.

Доктор історичних наук, професор, заступник завідувача кафедри історії ім. проф. М.П. Ковальського Андрій Смирнов зауважив, що Кирило Лукарис – видатний православний церковний діяч ХVI-XVII століть.

«Він був запрошений князем Василем-Костянтином Острозьким викладати грецьку мову в Острозькій академії. Кирило Лукарис був людиною надзвичайно прогресивною, широких поглядів. Александрійський патріархат у 2009 році канонізував Кирила Лукариса як священномученика, у січні 2022 року Вселенський Константинопольський Патріархат також зарахував його до лику святих. Нещодавно і Православна церква України долучила цього діяча до свого церковного календаря. День пам’яті Кирила Лукариса 10 липня за старим стилем. Ми пишаємося тим, що такий видатна людина пов’язана з Острогом, Острозькою академією».

«Бачимо, на яких підвалинах будувалася Острозька академія, яка величезна відповідальність і в тих, хто сьогодні тут працює, навчається продовжити цю чистоту віри, думки й духовний потенціал. Яка велика радість і честь нам перебувати у цьому храмі, молитися і до Бога, і до подвижників, знаходити своє підкріплення й наснагу», – наголосив настоятель храму, протоієрей Василь Жуковський.

Також у цей день у храмі провели урочистості до дня пам'яті преподобного Федора, князя Острозького.

«Сьогодні важливе свято День Незалежності, а також День пам’яті Федора Острозького, затьмарені певними неприємними для нас подіями, а саме війною. У нашому храмі ми багато тижнів упродовж усієї війни молимося до Бога й виконуємо свій скромний духовний подвиг за перемогу, припинення агресії, відновлення історичної справедливості наших кордонів і миру в Україні», – підсумував Василь Жуковський.

Наприкінці літургії відбулося нагородження парафіян студентсько-викладацького храму преподобного Федора Острозького відзнаками, а також молебень за українське військо, державу, народ, присвячений до Дня Незалежності України.

Читайте також: Діти з Острожчини зібрали кошти на тепловізійний приціл для військового

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024