В Острозі вшанували розстріляних у роки Другої світової війни євреїв

05 Серпня 2022, 10:35
В Острозі вшанували розстріляних у роки Другої світової війни євреїв 849
В Острозі вшанували розстріляних у роки Другої світової війни євреїв

Щороку урочищі Красностав на Новому місті вшановується пам’ять безневинно розстріляних у роки Другої світової війни євреїв Острога.

У четвер, 4 серпня, заступниця міського голови Олеся Кашуба разом з головою єврейської общини Марією Федорчук покладали квіти до меморіалів пам’яті розстріляних нацистами євреїв та запалили поминальну свічу. Про це повідомляють у пресслужбі Острозької міськради. 
За спогадами очевидців, того дня, зігнавши в колону понад 4 тисячі людей, загарбники погнали їх в бік Нового міста, де в урочищі Красностав більшу частину розстріляли, а решту повернули знову до гетто. Це був перший масовий розстріл єврейського населення, майже за два місяці до трагедії у Бабиному яру.
«Пізніше, пропонуючи голодним євреям нібито розвантажити прибулі вагони на станції Кривин, чоловіків єврейської національності посадили до вантажівок, завезли до лісу в околицю теперішнього міста Нетішин і там всіх розстріляли. До зими 1942 року було повністю ліквідоване єврейське гетто – врятувались тільки ті, кому вдалось втекти, або сховатися в оселях українців, які неймовірно ризикували, бо за це всій родині загрожував розстріл», – розповідають очевидці. 

Жителям Острожчини, які ризикуючи своїм життям рятували євреїв, надали почесне звання «Праведник народів світу». До війни в Острозі жило понад 11 тисяч євреїв. Це була більша частина довоєнного Острога.

За даними науковиці Марії Данилюк, станом на 1939 рік в Острозі було майже 15 тисяч населення, 62% були євреями. Станом на 1944 рік залишилось – 4,5 тисячі. Під час масових розстрілів у Острозі загинули майже 11 тисяч євреїв.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024