Пластуни станиці Острог провели Різдвяну Свічечку

06 Січня 2018, 10:41
4953

За гарною традицією, яку було започатковано  діаспорою у 1950 році, у своїх пластових осередках упродовж різдвяних свят українські скаути організовують пластову зустріч «Різдвяна свічечка». 

У четвер, 4 січня, острозькі пластуни, як і скаути по цілому світу, духовно об'єднувались та організовували цей захід у честь народження Ісуса Христа, за для збереження українських звичаїв, патріотичного та релігійного виховання молоді.

Як і будь-який пластовий захід, різдвяне свято розпочалось із молитви, після якої станичний Дмитро Кір'янчук запалив 3 свічки від Вифлеємського Вогню Миру (ВВМ). Одну за всіх тих, які відійшли від нас та всіх тих, які загинули за кращу долю України,  другу – за всіх українців  й останню – за всіх пластунів і пластунок, розкиданих по цілому світу. Далі за традицією, станичний передав ВВМ, від цих трьох свічок, іншим пластунам. Цей вогник, що об'єднує всіх пластунів, члени НСОУ станиці Острог віднесли до своїх осель, адже гасло Вифлеємського Вогню – «Мир у кожен дім».



 

Після здійснення церемоніалу, гості та члени станиці продовжили утаємничуватись у Різдвяні традиції. Наталія Мантула, яка була організатором свята, розповідала історію Різдва та провела вікторину серед  новаків. З особливостями українських традицій та звичаїв усіх знайомили старшопластуни.

Василь Павельчук говорив про обов’язковий атрибут Святвечора – Дідух. Катерина Шилюк – про символіку головної різдвяної страви – куті. Також вона  провела гру серед новацтва та гостей на краще приготування куті. Із давнім українським вертепним театром  усіх знайомили Анна Лавренюк та Марія Бернацька. Окрім цікавої розповіді про вертеп, дівчата організували імпровізовану виставу, у якій брали участь усі присутні. І, звісно, на святі лунало багато колядок.

Цьогоріч основна концепція сценарію свята полягає у прославленні миру та звістці про народження Ісуса Христа, адже його народження символізує прихід миру, якого зараз потребує Україна.





 

Автор: Інна СОБКО

Коментарі
06 Січня 2018, 13:22
Поясніть,будь ласка,яке відношення має "дідух",до народження Ісуса Христа?
10 Січня 2018, 20:00
наш народ язичницький..
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром