В Острозькій академії відзначили День рідної мови

22 Лютого 2022, 15:12
День рідної мови в Острозькій академії 1089
День рідної мови в Острозькій академії

У Національному університеті «Острозька академія» відбулася низка заходів, присвячених Дню рідної мови.  

21 лютого розпочалося святкування із філологічної руханки, під час якої студенти виконували різні вправи, показуючи літери українського алфавіту, – повідомляють на сайті університету

Доктор педагогічних наук, професор, академік АН ВШ України Іван Хом’як каже, що найкраща пошана – застосовувати рідну мову у щоденному спілкуванні, дбати про її чистоту, удосконалення.

«Для мене українська мова означає можливість послуговуватися нею в усіх сферах суспільного життя, зокрема слухати й дивитися радіо- й телепередачі, чути українськомовні записи в транспорті, у місцях розваг і відпочинку, ходити в магазини, кав’ярні, ресторани з назвами рідною мовою. Пам’ятаймо, що мова – визначальний атрибут будь-якої держави».

Також цього дня в Острозькій академії відбувся святковий захід за участі іноземних студентів, які навчаються в університеті. Дійство провели у змішаній формі – онлайн через застосунок Google Meet й наживо з дотриманням карантинних вимог.

Під час заходу іноземні студенти з Нігерії, Пакистану, Еквадору, Камеруну, Союзу Коморських Островів розповідали рідними мовами про свої країни й зачитували вірші.

«Українська мова – це атрибут України разом із синьо-жовтим прапором, золотистим тризубом і невмирущим славнем. Це кит, на якому тримається держава. Це корабель, який тримає нас на хвилях Світового океану. Це наша найвлучніша зброя в серце окупанта. Це яскравий незгасимий вогник, який горить у кожному з нас. Наша сила – в українській мові», – підсумував завідувач кафедри української мови та літератури, кандидат філологічних наук Віталій Максимчук.

Наприкінці дня відбулася мовна гра «У лабіринтах мовної павутинки». Під час неї студенти різних спеціальностей змагалися між собою: читали вислови навпаки, розшифровували асоціативні картинки, відгадували письменників тощо.

Фахівець відділу міжнародних зв’язків з координування іноземних студентів Денис Гаврилюк зазначає, що в сучасному світі, який стрімко розвивається, англійська мова уже не перевага, а життєва необхідність.

«Англійська стала невід'ємною частиною мого життя. Працюючи у сфері міжнародних відносин, використовую цю мову майже щодня: спілкуюся із міжнародними партнерами, іноземними студентами й гостями університету. Багато актуальної, цікавої інформації й контенту поширюється саме цією мовою».

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024