Студент Острозької академії працює над збереженням єврейського минулого Острога

25 Листопада 2017, 14:38
3952 Джерело: станіслава РО

До Другої світової війни Острог населяли великою мірою євреї. За даними 1939 року, у місті проживало близько 10 500 євреї, які становили майже 90 відсотків від усього населення міста. Студент Острозької академії Євген Яковенко працює над проектом, який стосується єврейської історії нашого містечка.

Після розподілу Польщі, у 1939 році, між Радянським Союзом та Німеччиною, Острог, який до 1939-року був у складі Польської держави, увійшов до складу Радянського Союзу. Почалися репресії проти євреїв. У 1941-му, коли влада в місті знову змінилася, тепер на користь нацистів, більшість євреїв, яким не вдалося врятуватися, були жорстоко і цинічно вбиті нацистами та їхніми прибічниками. Можна собі лише уявити місто, після так званої «ліквідації» гетто у 1942-му. Де раніше було життя, тепер лишалася пустка. Від єврейського Острога лишилося дуже мало – деякі будинки, у яких євреї жили та працювали; синагога, у якій молилися; «місця пам’яті» – кладовище, місця страт.

На щастя, зараз у місті є ті, кому не байдужа ця пам’ять. За ініціативи Григорія Аршинова проводиться реставрування синагоги, відновлюється кладовище, яке від 1960-х років минулого століття і до Незалежності міська влада використовувала як public space: парк і танцмайданчик. У місцевому виші – Острозькій академії – вже понад рік діє один із небагатьох в Україні Центрів юдаїки, його директор Дмитро Цолін щороку організовує навчальні сесії із гебраїстики, біблеїстики, семітської філології. Багато моїх знайомих приїздили до Острога на літо, а коли поверталися, вже вміли говорити і писати давньоєврейською.

У рамках свого проекту студент планує провести низку заходів у місті, пов’язаних із сприйманням/дослідженням єврейського минулого Острога. Увагу зосереджу на комунікації із учасниками: обміні досвідами сприйняття міського простору, міської історії, культурних (зокрема, мистецьких) контекстів, які можуть допомогти розшити розуміння єврейської історії і, зокрема, подій Голокосту.


 

Наразі Євген має розроблені плани проведення екскурсій містом –  локаціями єврейського минулого.

«Сподіваюсь, що мені вдасться не лише показати єврейську історію та культуру міста, її контексти, а й обговорити це. Готую також виставковий простір, щоб візуалізувати те, чого під час екскурсій відвідувачі не зможуть побачити. Якщо проект працюватиме, то додам іще декілька задуманих подій». розповідає Євген Яковенко.

Студент зазначає, що для нього ця тема є цікавою, оскільки євреї на території сучасної України мають понад тисячолітню історію. Упродовж цієї історії їм вдавалося зберігати власні релігійні та культурні ідентичності. На жаль, цю культуру майже цілком було знищено під час Другою світової. Трагедії Голокосту. Тепер ця історія залишається пам'яттю. Її дуже важливо зберегти для наступних поколінь тих, хто житиме під цим небом. 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024