Спадщину князів Острозьких вивчають за межами України

25 Листопада 2017, 11:59
6067

Під час презентації Центру вивчення спадщини князів Острозьких, що діє на базі Національного університету «Острозька академія», керівник Центру Ігор Тесленко розповів про особливості наукового збірника «Острозька давнина», який випускається в рамках діяльності наукового гуртка.

Принциповою особливістю видання «Острозька давнина», за словами очільника Центру, є те, що він містить виключно наукові, якісні матеріали, тут немає ніяких віршів, спогадів, популярних текстів. На 60% він складається із матеріалів Острозьких наукових читань. Важливо, що тут публікуються тексти не тільки українських фахівців, але й науковців з Польщі, Литви, Флорентійського університету тощо, повідомляє сайт Голосно.

Ігор Тесленко
Ігор Тесленко

Цікаво, що перший випуск збірника «Острозька давнина» вийшов ще у 1995 році, і після цього на довгі роки справа призупинилась. А коли постала ідея створення Центру вивчення спадщини князів Острозьких в Острозькій академії, організатори вирішили відродити цей збірник, щоправда в дещо іншому форматі.

Відтак це періодичне видання поділили на кілька  тематичних рубрик. Наприклад, в рубриці «Князі на Острозі. Постаті та ситуації» розглядається політична кар’єра князів Острозьких, їхнє родинне життя, уточнюються деякі генеалогічні моменти, тобто увагу сконцентровано на самій фамілії і на двох молодших її гілках – князів Заславських і князів Головнів-Острожецьких.  

Ігор Тесленко
Ігор Тесленко

 

Друга рубрика «Спадкоємці та слуги Острозького дому», власне, розповідає про графів і князів Любомирських, Сангушків, Конєцпольських, Замойських. Третя рубрика називається  «Академія», але тут друкуються тексти не тільки про греко-слов’яно-латинський ліцей, а й про інші навчальні заклади, які існували в Острозі та інших куточках великого Острозького князівства.

У четвертій рубриці під назвою «Острозьке князівство» друкуються матеріали фахівців з локальної історії. Як зазначає науковець, Острозьке князівство - це величезний маєтковий комплекс, який охоплює території не тільки Волині.

- Князі Острозькі володіли цілими ключами і волостями поза межами українських земель, не говорячи вже про Поділля, Київщину чи Галичину. Це десь з десяток волостей на території сучасної Білорусі, це кілька невеличких комплексів на території Литви, навіть шматок Вільнюса сьогоднішнього, так звані Гори, передмістя колись столиці Великого Князівства Литовського - це маєток Великого гетьмана Костянтина Івановича. Також це маєтності в межах сучасної Польщі, при чому багато з них зараз є повітовими центрами – Ярослав, Переворськ, Островець, Тарнів та багато інших. Більше того, навіть за межами Речі Посполитої під контролем князів Острозьких перебували досить великі маєтності, наприклад в Угорщині і в Богемії, на заході сьогоднішньої Чехії. Ці землі колись перебували у складі Священної Римської імперії – Німецької держави. Отже, всі ці території також цікаві для нас, - додає Ігор Тесленко.


 

На думку науковця, для вивчення цих володінь роду Острозьких потрібно залучати саме білоруських, угорських, чеських фахівців. І такі контакти зараз встановлюються Центром, отже, в майбутньому ми зможемо дізнатися про це більше. 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024