Святі, що усміхаються: в Острозі відкрили оновлену експозисію іконописної колекції

14 Жовтня 2021, 13:15
Ікони, що усімаються 1477
Ікони, що усімаються

У Державному історико-культурному заповіднику Острога 13 жовтня оновили експозицію іконописної майстерні XVII-XVIII століть. Виставка стала інтерактивною, її також доповнили археологічними знахідками.

Родзинкою експозиції стали нові експонати ікон, на яких святі усміхаються.

«Експозиція Острозької іконописної майстерні оповідає про історію іконопису і акцентує увагу на 18 столітті, коли в Острозі працював невідомий нам іконописець. Цей іконописець дуже цікавий і особливий, адже він писав доброзичливих, усміхнених святих. В оздобленні використовував теплі фарби, а також на фоні часто малював листя аканту», – розповідає заступник директора Острозького історико-культурного заповідника Андрій Брижук.

Представлені ікони можна не лише побачити, а й дослідити процес їхнього створення: від етапу заготовки дошки через роботу з матеріалами, знаряддями та іншим, до фінального покриття лаком.

У залі розмістили мікроскоп, що дозволяє оглянути зразки іконопису із позиції дослідника. На виставці розставили акценти на зображеннях предметів побуту на іконах, характерних для регіону, а поруч представили їхні аналоги із археологічних знахідок. Аби краще зрозуміти зображене на іконі, до кожної із робіт підготовлений короткий аналіз сюжетів.

Читайте також: «Музей – це не лише експонати, його творять люди», – острожанка Анастасія Хеленюк

19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром