Світязь став магнітом для рівненських відпочивальників

29 Липня 2021, 18:00
Світязь став магнітом для рівненських відпочивальників 1757
Світязь став магнітом для рівненських відпочивальників

Спекотне літо в розпалі, а сезон відпусток-2021 триває, тож рівняни шукають варіанти бюджетного, проте якісного відпочинку.

Про це інформують у Рівне Вечірнє.

Популярним напрямком серед рівненських туристів залишається озеро Світязь, що в однойменному селі на Волині. Підтвердженням цього є просто маса автомобілів з номерами на рівненській реєстрації «ВК......». Це і раніше було місцем-"магнітом" для відпочинку, а минулого року та цьогоріч - і поготів. Після оголошення карантину у 2020 році Світязь став притягувати ще більше туристів: сюди не треба ПЛР-тесту, та й коштує тут відпочинок в рази дешевше, ніж за кордоном.

Але про все по черзі.

Дорога

Щодо тривалості подорожі з Рівного до Світязя - у нас це зайняло 3 години. Дороги активно ремонтуються та будуються, тож готуйтеся до об‘їзду перешкод. Ці незручності тимчасові, а новозбудовані шляхи, сподіваємося, прослужать довго.

Житло

Ціни на житло тут коливаються від 1000 до 3000 гривень за добу - це можу казати зі свого досвіду. Чомусь, а скоріше, за давньою українською традицією, ціна зростає ближче до вихідних.

Наприклад, якщо за день в суботу за оренду ви віддасте 2500-2800, то в будні можна орендувати будиночок дешевше. Орієнтовно на гривень 500. Це житло на 5-7 людей.

Важливо, що мова йде про бази відпочинку, де в будиночках є окремі санвузли та кухня, бойлер, на території мангал, баня й інші додаткові зручності. Під характеристику останнього саме підпадає «Вілла Віта», де ми і зупинилися. На жаль, на потрібну нам дату зайнято було в «Хаті Рибака», «Очереті» та інших.

Це бази відпочинку в межах пішої доступності від центру села - 2-3 км. До найближчого пляжу від «Вілли Віти» йти хвилин 7-10.

Якщо докласти зусиль, то можна відшукати житло і дешевше, проте з меншим комфортом. Знайти кімнату, а точніше, ліжкомісце на людину за 150-250 гривень за ніч теж можливо. Важлива деталь: житло безпосередньо в центрі Світязя «забите під зав‘язку».

Що цікаво, у 8 з 10 баз відпочинку, на які я телефонувала за 2 тижні до планованого відпочинку, все було зайнято вже до середини серпня.

Інфраструктура

Село Світязь, до речі, з добре розвиненою інфраструктурою. Скоріше за все, варто віддати належне місцевій владі і обласному керівництву.

Мова йде про облаштовані тротуари, велосипедні доріжки, освітлення, нове асфальтне покриття на території майже всього населеного пункту. Наявні й біотуалети.

Туризм

Громадський пляж з якісно обладнаною набережною.

Для туристів є й фотозони. У соцмережах люди активно діляться світлинами біля вислову «Я люблю Світязь». Від палючого волинського сонця можна сховатися на березі озера під спеціально обладнаним дерев‘яним накриттям. Але беріть із собою покривальце, а ще сонцезахисний спрей чи крем та панамку. Для зручності подорожуючих тут встановлено роздягальні.

Розваги

Варто згадати й про розваги на Світязі. Покататися на човні коштує 100 гривень за годину, а на катамарані вдвічі дорожче - 200 гривень.

Харчування

З харчуванням у курортному селищі теж непогано. Ми обрали такий шлях: купували продукти і готували самі, адже в нас була власна кухня. На території багатьох баз відпочинку є їдальні, де за невелику ціну можна поїсти. Середній чек - 100-120 гривень.
А ще в центрі Шацька є безліч кафе, які пропонують найрізноманітніше меню. Ціни близькі до рівненських: з‘їсти борщу в популярному тут кафе «Сезон» коштує 65 гривень. У подарунок вам йде красивий краєвид на озеро з тераси цього кафе.
На пляжі про ваш «перекус» потурбуються місцеві торговці: придбати качан гарячої кукурудзи вам стане у 30 гривень. Можна і розщедритися на раки чи навіть креветки. Останні, як на мене, смачніші на південному узбережжі українського моря.

Світязькі пончики заслуговують окремої публікації. Але намагатимуся обмежитися кількома реченнями: це свіжа випічка з різноманітною начинкою - вишнями, абрикосами, чорницями, шоколадом та згущеним молоком. Якщо ж ви хотіли схуднути хоча б на відпочинку, то я вас розчарую: цього не вийде. Роблю висновки, виходячи з власного досвіду: ну занадто смачні ці пончики! Коштують вони, до речі, 30 гривень за штуку. Ще не буде лишнім спробувати біляші чи чебуреки - вони по 50 гривень.

Та всі вищеперераховані факти стають другорядними, якщо у вас немає хорошої компанії для відпочинку.
Словом, світязька вода тепла як парне молоко. Тому поспішіть насолодитися там відпочинком.

Додому ви будете їхати точно з гарним настроєм. І не забудьте прихопити магніт на пам‘ять.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024