Острозький дослідник відтворив справжній образ князя Острозького

20 Вересня 2017, 17:00
3575 Джерело: http://visnyk.lutsk.ua/news/ukraine/regions/rivne/31246/

Дослідник з Острога Микола Бендюк відтворив первинний образ князя, на який відтепер зважатимуть дослідники історії та художники.

Про це повідомляє видання ВісникК. Існують десятки-сотні зображень князя Острозького, і багато з них суттєво різняться за обрисами.

Микола Бендюк зібрав, по суті, усі наявні портрети князя – з України, Білорусі, Польщі, Італії, Литви. Надалі він попросив відомого реставратора та художника  з Києва Юрія Нікітіна зробити копію «острозького» портрета.

«Справді, є маса портретів князя різного періоду, причому багато з них переписували по декілька разів, – каже дослідник, – і до нашого часу вже дійшли настільки абстрактні, трафаретні образи, що зрозуміти навіть окремі характерні риси складно. У результаті досліджень я дійшов до висновку, що тільки два портрети є найбільш оригінальними. Це зображення з картини «Битва під Оршею», яка датується 1530 роком і яка зберігається у Варшаві».

«Другий портрет – це зображення князя, яке зберігається в замку в Острозі (на фото). Раніше на цей портрет не сильно звертали увагу – він є дуже темним, запиленим. На ньому обличчя практично не читається. Але на звороті пощастило знайти напис – 1579 рік».

Презентація відтвореного зображення Костянтина Острозького відбулася в Рівненському краєзнавчому музеї.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024