У Рівному презентували портрет Констянтина Острозького

12 Вересня 2017, 14:53
5165 Джерело: golosno.com.ua

У рамках відзначення 503-ї річниці Перемоги у Битві під Оршею, у Рівненському краєзнавчому музеї відбулася презентація портрета великого воєводи князя Костянтина Острозького, який був написаний на прохання Миколи Бендюка столичним художником-іконописцем Юрієм Нікітіним.

Портрет є по-своєму унікальним, адже являє собою достеменну копію портрету 1579 року, який знаходиться в Острозькому замку і до цього часу датувався початком ХХ століття, повідомляє сайт golosno.com.ua

Острозький історик та мистецтвознавець, художник-реставратор Острозького історико-культурного заповідника Микола Бендюк розповів, що зацікавившись постаттю князя Костянтина Івановича Острозького – одного з найкращих воєначальників в історії України, почав досліджувати його портрети. Адже на сьогодні до нас дійшло чимало портретів князя, але всі вони здебільшого демонструють трафаретний, абстрактний образ, на якому важко вгадуються реальні риси обличчя полководця.


 

Втім, намагаючись зібрати докупи та проаналізувати всі існуючі портрети князя Острозького, мистецтвознавець стикнувся із такою проблемою, як небажання деяких музейників піти назустріч і надати портрети для вивчення. Микола Бендюк вирішив зібрати усі портрети, що є в Україні, Білорусі, Польші, Італії, Литві, але у Національному музеї у Львові ім.А.Шептицього наштовхнувся на непорозуміння.

Крім цього, під час заходу в Рівненському краєзнавчому музеї було презентовано історичну розвідку Миколи Бендюка «Великий гетьман князь Костянтин Іванович Острозький». У книзі розповідається про життя та діяльність Великого гетьмана князя Костянтина Острозького, під проводом якого 8 вересня 1514 року 30-тисячне українсько-польсько-литовське військо здобуло перемогу над 80-тисячною армією Московського князівства.

Книжка вийшла поки що кількома сигнальними примірниками, і якщо міська рада виділить кошти, її планується видати тиражем 1000 екземплярів, які буде роздано по бібліотеках та школах. 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024