Юрій Нікітін дописав посмішки святим на іконостасі в Острозькому храмі

07 Серпня 2017, 18:22
4388

У храмі преподобного Федора Острозького, восени 2016 року, з`явився новий унікальний іконостас, який створили його студенти Національної академії мистецтв.

За задумом святі на іконах мали посміхатися, проте, студенти з Київської академії мистецтв не змогли намалювати посмішки які були характерними для Острозької іконописної майстерні. Тому, художник-іконописець Юрій Нікітін підправив обличчя святих і вони стали посміхатися. 

«В принципі така практика була і у 18 столітті в Острозі, підмайстри малювали ікону в цілому, а верхній шар прописував майстер. Тому ікон Острозької майстерні 18 ст. й збереглось так багато», – розповідає мистецтвознавець Микола Бендюк



 

«Острозька іконописна майстерня входить у Волинську. Але її особливість у тому, що це чи не єдина в світі традиція зображати доброго Бога. Тому й святі на іконах усміхнені. Таким чином людям розповідали про люблячого Бога. Його можна любити, а не боятися покарання (як було у Візантійській традиції).

Острозьку іконописну майстерню заснували в кінці 17 століття. Вона діяла упродовж 18 століття, а припинила своє існування на початку 19, з приходом Російської імперії.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024