Українські трудові мігранти масово «осідатимуть» у Польщі

21 Квітня 2021, 18:00
3571

Після того, як 11 червня 2017 року Україна та Європейський Союз погодили безвізовий режим мільйони українців перманентно мігрують далі на Захід.

Причиною цього феномену є низький рівень життя, безробіття, відсутність перспективи, російська агресії на Сході України тощо. Однак, чимало українців вагаються між короткостроковим працевлаштуванням та довготривалою стратегією зміни свого місця проживання назавжди.

Найбільш поширеною практикою затриматися в Європейському Союзі, зокрема сусідній Польщі, є отримання так званої «карти побиту». Карта побиту – це документ, виданий польською владою, який посвідчує особу його власника під час перебування на території Польщі. Разом із закордонним паспортом цей документ підтверджує право на тимчасове або постійне проживання і дозволяє багаторазово перетинати польський кордон без додаткового отримання візи.

Згідно з даними Департаменту у справах іноземців у Польщі, «протягом березня 2021 року кількість прийнятих заяв від іноземців на отримання карт побиту в Польщі виросла на 33% порівняння з аналогічним періодом минулого року». Мова йде про 34 тисячі заяв від іноземців, серед яких левова частка належить українцям.

За даними сайту migracje.gov.pl, починаючи з 1 січня 2021 року, на карти побиту в Польщі вже подалися 72,5 тисячі громадян України. Найбільше тих, хто подав папери на отримання карт тимчасового побиту - 68,4 тис осіб. Сталий побит - 2,3 тис осіб. Побит довготермінового резидента ЄС - 1,7 тис осіб. Найактивніше українці подають заяви на карти побиту в Мазовецькому (17,3 тис осіб), Нижньосілезькому (10,5 тис осіб) та Лодзькому (8,4 тис осіб) воєводствах.

Однак, виготовлення карти побиту має як свої переваги, так і недоліки. Докладно аналізує чинне законодавство експерт з міжнародного працевлаштування, генеральний директор компанії «Перша Віза» Руслана Бровчук.

«Карта побиту дозволяє легально перебувати на території Польщі терміном до 3-х років, а також подорожувати до 90 днів у рік країнами Шенгенської зони. У перспективі ви можете отримати карту сталого побиту або громадянство Польщі. Проте є значні недоліки, на які варто зважати. У деяких регіонах розгляд заяви може тривати 12-14 місяців. У цей час ви не маєте права покидати територію Польщі, також дуже проблематично змінювати роботодавця. Тому варто дуже добре подумати, перш ніж приймати такий крок», – розповідає Руслана Бровчук.

Станом на сьогодні польський уряд працює над спрощенням процедури отримання карти побиту. «Міністерство розвитку, праці та технологій розпочало роботу щодо виключення положень про зайнятість іноземців із Закону про сприяння зайнятості та інституцій ринку праці та створення нового закону про зайнятість іноземців», - повідомляє прес-служба Міністерства розвитку, праці та технологій.

Головною метою зміни чинного польського законодавства є змога отримувати іноземцям карту побиту вперше не на 6 місяців, а одразу на 3 роки, а строк розгляду заяви відповідним органом обмежується до 60 діб. Яким чином це вплине на міграційні процеси, українці дізнаються вже незабаром.

Олександр ПОДВИШЕННИЙ

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024