Оптимізація шкільної мережі: яких шкіл Острожчини це стосується

15 Квітня 2021, 10:50
Фото ілюстративне 7750
Фото ілюстративне

У  вівторок, 13 квітня, провели друге засідання робочої групи стосовно оптимізації освітньої мережі Острожчини за присутності депутатів, старост, директорів шкіл та представників педколективів.

Про це повідомляють на Фейсбук-сторінці Острозької міської ради.

Присутнім представили попередню пропозицію оптимізації освітніх закладів Острозької громади, яка розроблялася із перспективою наповнюваності класів на найближчі 5 років.

Як повідомляють у дописі міськради, масового закриття шкіл не буде.

На засіданні запропонували призупинити діяльність трьох шкіл, а саме Болотківської, Курганівської та Михалківської шкіл. Чому саме ці?

В розрізі найближчих 5 років вони стануть більш недоукомплектованими. Мінімальні вимоги - в 1-4 класі повинно вчитися щонайменше 20 дітей. В школі І-ІІ ступенів повинно бути щонайменше 60 учнів. В кожному із запропонованих навчальних закладів ситуація з недобором дітей катастрофічна. У Болотківській ЗОШ нині навчається 14 дітей при нормі 20. Також в Курганівській та Михалківській школах при нормі 60 дітей навчається 32 та 41 відповідно. Це несе за собою колосальні витрати.

Ще одним етапом оптимізації освітніх закладів Острожчини є пониження ступенів вже діючих шкіл: з 11 річних шкіл частина стане 9 річними, а частина 9 річних - 4 річними.

Понизити ступінь робочій групі запропонували у Верхівській, Волосківській, Грозівській, Краївській, Милятинській, Почапківській, Вілійській, Сіянцівській, Розвазькій школах.

Комплексний та грунтовний підхід до плану оптимізації підтверджує наступне: для довозу дітей, згідно пропозиції, потрібно буде в майбутньому ще 9 автобусів. Саме цей транспорт зможе забезпечити комфортний та оптимальний доїзд школярів до місця навчання. Нагадаємо, що згідно законодавства України, батьки мають право обрати для дитини будь-яку школу для навчання.

Важливе питання - куди підуть зекономлені кошти?

Першочергово, вивільнений ресурс направлять на ліквідацію дефіциту в бюджеті освітньої галузі Острожчини. Планують розпочати доукомплектовувати школи необхідним обладнанням та інвентарем, який необхідний для забезпечення надання якісних освітніх послуг.

Як обіцяють в Острозькій міській раді, в найближчі тижні громади сіл можуть подавати свої зауваження та пропозиції стосовно оптимізації освітньої мережі громади в рамках чинного законодавства та у відповідних формах.

В разі прийняття запропонованого плану оптимізації, вона розпочнеться вже з нового навчального року.

Читайте також: 11-ти класників звільнили від ДПА: що змінилося для випускників 

Коментарі
16 Квітня 2021, 15:33
Всі школи II-III c. з кількістю учнів менше 100 повинні бути ліквідовані! Початкові - менше 50 учнів повинні бути ліквідовані В школах без паралельних класів ліквідувати посади заступників директора , піонервожатого.... еее... педагога- організатора, горе-психолога і соціального працівника. На зекономлені кошти можна закупити десятки автобусів. За декілька років побудувати хороші дороги, залучаючи до фінансування бізнес. який використовує їх для своєї діяльності. Все це можна зробити при бажанні робити і відсутності бажання дерибанити бюджетні кошти.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024