Сезон картоплі на Рівненщині: коли саджати та які сорти обрати

14 Квітня 2021, 16:55
2883

Українську весну неможливо уявити без сезону картоплі. Аби посадити поле, люди використовують кожен вільний вихідний і неймовірно переймаються, коли у той день йде дощ.

Професійні картоплярі ретельніше підходять до такого завдання: готують ґрунт, підбирають насіння й строго дотримуються правил посадки картоплі. Детально про те, коли садити картоплю та які сорти вибрати, мережі Район.in.ua розповів керівник фермерського господарства «Шегедин» Володимир Шегедин.

Господарство працює четвертий рік та спеціалізується на вирощуванні насіння картоплі високої якості. Тут мають понад 70 сортів картоплі української, польської, голландської та німецької селекції.

Керівник фермерського господарства «Шегедин» Володимир Шегедин.
Керівник фермерського господарства «Шегедин» Володимир Шегедин.

 

Коли садити картоплю

 

Володимир Шегедин радить починати сезон картоплі, коли земля достатньо прогріється. Заглядати до календарів сприятливих і несприятливих днів фермер вважає поганою ідеєю.

«Календарі й зорі – це звичайно гарно, але якби вони були ефективними й надійними, то професії агронома на світі не існувало би. Кожного року терміни саджання картоплі різні у залежності від весни та температурних показників», – зауважує фермер.

Тож посадити картоплю до Пасхи – не завжди ознака хорошого господаря. Бо якщо земля недостатньо прогріта, насінню загрожуватимуть шкідники та є більше шансів, що його вразять хвороби.

Володимир Шегедин каже, що доброю порою для садіння картоплі є час, коли ґрунт прогрівся хоча б до +8 градусів за Цельсієм.

Щодо крайнього терміну посадки картоплі, то агроном зауважує, що не варто це робити пізніше середини травня. Якщо на вулиці занадто спекотно у час садіння картоплі, то на великий врожай сподіватися марно.

Окрема тема – посадка ранньої картоплі під агроволокно. Так варто робити на невеликих ділянках, аби не ризикувати великими вкладеннями.

 

Які сорти обрати

 

Обираючи сорт картоплі для посадки, агроном радить зважати на очікування від результату. Деякі сорти добре лежать, деякі мають високий вміст крохмалю, інші відзначаються відмінними смаковими властивостями. Є й такі, які тою чи іншою мірою поєднують кілька переваг.

Зокрема, це – білоруський сорт «Скарб» та голландський сорт «Мелоді».

Обираючи сорт картоплі для посадки, агроном радить зважати на очікування від результату.
Обираючи сорт картоплі для посадки, агроном радить зважати на очікування від результату.

«Мелоді»

Столовий, середньокрохмальний сорт. Рекомендована зона для вирощування –  Полісся. Група стиглості – середньостиглий сорт. Бульби – жовті, овально-округлої форми з гладенькою шкіркою, вічка – неглибокі, м'якуш – жовтий.

«Скарб»

Сорт столового призначення, слабо розварюється, бульби стають розсипчастими тільки при тривалому варінні. Підходить для приготування салатів, чипсів, заморожених овочевих сумішей, картоплі фрі, а також добре зарекомендував себе при смаженні. Володіє задовільними і хорошими смаковими якостями. Чистити бульби зручно. Скарб стійкий до збудника раку картоплі та золотистої картопляної цистоутворюючої нематоди, а також до зморшкуватої і полосатої​​мозаїки. Володіє високою стійкістю до чорної ніжки та мокрої гнилі. Середньостійкий до посухи. На початкових етапах росту чутливий до перезволоження ґрунту (навіть короткочасного).

Однак не варто сподіватися, що вдало вибраний сорт стовідсотково забезпечить успіх. Після посадки картоплі треба починати підготовку до наступного етапу обробки. Як правило, це – боротьба з бур’янами та захворюваннями картоплі.

Володимир Шегедин каже, що обробку від захворювань варто починати, коли рослини досягли 10-15 сантиметрів. Треба працювати на випередження, не чекаючи коли з’являться перші ознаки хвороби.

Фахівці фермерського господарства «Шегедин» професійно допоможуть підібрати сорт картоплі та розроблять схему подальшого догляду. 

Контакти: 
моб: +38 (095) 86-29-713
тел/факс: +38 (0332) 70-22-81
e-mail: [email protected]
сайт: http://rodagro.com.ua/

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39