Оптимізація шкільної мережі: чому це необхідно

08 Квітня 2021, 14:45
Фото ілюстративне 6601
Фото ілюстративне

У вівторок, 6 квітня в Острозі відбулося перше засідання робочої групи стосовно оптимізації освітньої мережі в територіальній громаді.

Про це пишуть на Фейсбук-сторінці Острозької міської ради.

На зустріч запросили депутатів міської ради, старост, директорів шкіл, представників батьківських та професійних комітетів.

«Оптимізація освітньої мережі - це крок, який зробити необхідно. Цей шлях більшість громад в Україні зробили давно», - зазначили у дописі міськради.

Бюджет Острозької громади на 2021 рік складає близько 270 мільйонів гривень. З них майже 204 мільйони - бюджет освітньої галузі. Це 75% всіх грошей, що надходять до місцевого бюджету. Варто відмітити, що з більше 100 мільйонів власних доходів Острожчини на освіту витрачається більше 85 % коштів. Остновні статті витрат - заробітні плати освітянам та обслуговуючому персоналу.

Неоптимізована освітня мережа несе загрозу створення заборгованості по виплатам вже в жовтні 2021 року.

Згідно законодавства України, в школах визначена мінімальна наповнюваність шкіл. Так, навчальні заклади І ступеня повинні мати мінімум 20 учнів, І-ІІ ступенів - 60, І-ІІІ ступенів - 80. Нині чимало закладів Острозької громади не мають необхідної кількості. Зокрема, мова ведеться про болотківську, слобідську, теременську, волосківську, грозівську, курганівську, краївську, милятинську, михалківську, тесівську школи.

Далі піднялось питання ціни навчання одного учня на Острожчині. Школи на території громади фінансуються із державного та місцевого бюджетів. Зокрема, держава оплачує заробітні плати всім педагогічним працівникам. Громада забезпечує оплату всіх комунальних послуг та заробітні плати обслуговуючому персоналу.

Тож, за рік в середньому витрати на одного учня в Острозькій громаді за рахунок цільової освітньої субвенції складає 22 381 гривню. Важливо те, що школи, які не мають проблем з наповнюваністю, витрачають коштів менше середньої суми на одного учня. Тож, вони фактично виступають такими собі грошовими донорами, за рахунок яких існують недоукомплектовані заклади. Менше 20 000 гривень на рік на учня витрачається у могилянівській, оженинських, хорівській та острозьких школах.

При середніх витратах в громаді 22 381 на одного учня, є ряд закладів, які витрачають від 40 000 до майже 49 000 гривень за рахунок освітньої субвенції. Мова йде про болотківську, верхівську, волосківську, грозівську, курганіську, краївську, милятинську, новомалинську, вілійську школи.

Аналогічна ситуація складається і з витратами, які здійснює Острозька громада з власних надходжень. Так, в середньому на кожного учня витрачається щороку 8 407 гривень. І знову ж, є ряд закладів, які грошей затрачають менше середньостатистичного показника. Це слобіська початкова школа, стадницька, теременська, могилянівська, оженинська, розвазька, хорівська та острозькі школи. Також є ряд закладів, які витрачають грошей на навчання одного учня значно вищі суми. Від 13 400 гривень до 26 900 гривень. Це волосківська, грозівська, курганівська, краївська, милятинська, михалківська, почапківська, тесівська, вілійська, сіянцівська школи.

На засіданні робочої групи перезентували ще одну частину дослідження. Воно стосується кількості учнів в співвідношенні на кількість педагогічних працівників.

В середньому на одного вчителя в Острозькій громаді припадає 6,44 учня. Примітно, що в ряді навчальних закладів з хорошою наповнюваністю класів дана цифра сяга 11-12 учнів на одного вчителя. Іншою стороною медалі є те, що в низці шкіл на одного педагогічного працівника припадає фактично 2-3 учні.

Аналогічна ситуація складається і з обслуговуючим персоналом. Середній показник в громаді говорить, що на 1 працівника припадає 13,71 учнів. За попередньою аналогією, порівняльний аналіз показав, що в низці шкіл є показники значно вищі середнього. Зокрема, в слобідській початковій школі, стадницькій, теременській, могилянівській, острозьких та оженинських школах один працівник обслуговує від 16 до 46 учнів. Разом з цим, є ряд закладів, де на одну одиницю одслуговуючого персоналу припадає по 4-5 учнів.

Нагадаємо: Жителі Краєва просять не закривати місцеву школу 













 

Коментарі
09 Квітня 2021, 07:56
Державний бюджет має використовуватись раціонально .
09 Квітня 2021, 16:38
Всі школи II-III c. з кількістю учнів менше 100 повинні бути ліквідовані! Початкові - менше 50 учнів повинні бути ліквідовані В школах без паралельних класів ліквідувати посади заступників директора , піонервожатого.... еее... педагога- організатора, горе-психолога і соціального працівника. На зекономлені кошти можна закупити десятки автобусів. За декілька років побудувати хороші дороги, залучаючи до фінансування бізнес. який використовує їх для своєї діяльності. Все це можна зробити при бажанні робити і відсутності бажання дерибанити бюджетні кошти.
13 Квітня 2021, 10:24
Погоджуюсь з аскетом, все вірно виклав
13 Квітня 2021, 17:54
Найлегше ліквідувати! А куди подіти вчителів, для яких в селах чи не єдине місце роботи? Думаю не виправдано й возити всіх дітей Острозької ОТГ до шкіл Острога чи Оженина!
16 Квітня 2021, 15:32
Чи не більшість тих вчителів пенсіонери. Куди подіти ? А куди поділи мільйони , десятки млн. токарів, верстатників, трактористів і т.д і т.п коли банкрутували тисячі заводів , с/г підприємств <br/>???
Коментар
16/04/2024 Понеділок
15.04.2024