Господарям на замітку: як уникнути в насінні рослин-паразитів, що шкодять урожаю

07 Квітня 2021, 12:50
Повитиця 2917
Повитиця

Незабаром настане пора весняно-польових робіт. Гарний господар заздалегідь дбає про якісний насіннєвий і посадковий матеріал. Адже саме з насінням та саджанцями є велика небезпека проникнення на територію нашої області карантинних організмів, які відсутні на Волині.

Про це інформують в управлінні фітосанітарної безпеки.

До переліку карантинних бур’янів включені усі види роду повитиця, які можуть зустрічатись на території України. Назва – повитиця (латинською «кускута»), походить від арабського слова "keckout", що означає "зв’язувати, пришивати". Видовий склад повитиці досить численний. Для України надзвичайно шкодочинними є 14 видів повитиці – повитиця польова, повитиця біла, повитиця зближена, повитиця південна, повитиця бессарабська, повитиця льонова та ін.

Повитиця – карантинний бур’ян, який живиться повністю за рахунок рослини-господаря, на якій паразитує. Повитиці не мають ні коренів, ні листків. Особливо страждають від них польові культури: вика, люцерна, льон, конюшина, буряк, морква, цибуля, картопля та інші. Уражені рослини слабнуть, призупиняють ріст і розвиток, поступово гинуть. Крім того, повитиці часто переносять віруси й хвороби.

На уражених посівах поряд зі зниженням урожаю знижується і якість продукції, послаблюється процес формування кореневої маси в ґрунті. При тривалому згодовуванні засміченого повитицею корму відбувається хронічне отруєння тварин, що впливає на продуктивність тварин, а у випадку тривалого вживання такого корму (30-45 днів) наступає їх загибель. Повитиці є небезпечними для тварин як у свіжому, так і в силосованому або висушеному виді.

Однією із важливих проблем для насінництва сільськогосподарських культур було й залишається очищення насіння від повитиці. Засмічений повитицею насіннєвий матеріал вимагає очищення на спеціальних електромагнітних пристроях, що призводить до великих затрат – вихід кондиційного насіння становить 60%.

Читайте також: На озері Прибич виявили порушення правил рибальства

Насіння повитиці може бути занесене в регіони, вільні від цього бур’яну, з насінням люцерни, конюшини, моркви, петрушки, буряку, льону, ріпаку, квіткових і інших культур; із сіном, соломою, у тому числі з підстилкою у вантажних автомашинах, із гронами винограду та зеленню.

У системі заходів, які запобігають засміченню нових земель, велике значення має використання для посіву чистого насіннєвого матеріалу сільськогосподарських культур і внесення на поля перепрілого гною. Очищення засміченого насіннєвого матеріалу проводять на різних зерноочисних машинах, у тому числі й на електромагнітних.

Ефективним заходом боротьби з повитицею є дотримання сівозміни з висівом культур, які не уражуються або слабко уражуються повитицею: зернові, соняшник, гарбузові та ін. Крім того, необхідно впроваджувати сівозміну з чистими парами. Для знищення повитиці на необроблюваних землях застосовують контактні гербіциди, які дозволені до використання. Окремі вогнища необхідно скошувати до цвітіння із захватом гарантованої зони. Після чого скошену масу висушити й спалити, з дотриманням усіх протипожежних правил.

Отож, якщо ви плануєте закупити насіння – обов'язково переконайтесь, що продукція пройшла фітосанітарний контроль, який засвідчується актом фітосанітарного контролю та висновком фітосанітарної експертизи. Якщо насіння завезене з іншої області або з-за кордону, воно повинно обов'язково супроводжуватись карантинним або фітосанітарним сертифікатом, що гарантує відсутність карантинних організмів. Дані документи ви маєте право вимагати від продавця на кожну партію насіння.

Читайте також: Перші у світі: в Україні електронні паспорти прирівняли до звичайних

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39