Острозький коваль продовжує справу предків зі затопленого села

13 Березня 2021, 13:26
Михайло Глибович 4144
Михайло Глибович

Машиніст  берегових насосних станцій дільниці гідротехнічних споруд Хмельницької АЕС Михайло Глибович – житель Острога. Але народився він у Дорогощі, затопленому селі, яке поглинуло водосховище ХАЕС.

У сучасному Острозі Михайло Глибович продовжує справу предків – ковальство. Про це розповідають на сайті «Горинь info».

З ранніх дитячих років Михайло Миколайович пам’ятає батьківську кузню, у якій для роботи використовували безліч різного реманенту. Про ковальські здібності її власника – Миколи Степановича – слава поширювалася всією округою. Зі сусідніх сіл та Острога навідувалися замовники, щоб одержати необхідні у господарстві речі – плуги, сокири, молотки, вила, лопати, підкови, колеса, каркаси для возів тощо.

У 1981 році жителям Дорогощі та Сільця повідомили, що на території їхніх сіл буде водосховище. Тож дехто завчасно подбав про переїзд. Глибовичі зайнялися облаштуванням нової оселі на південній околиці Острога.

Михайло Глибович, хоч і здобув технічну освіту та влаштувався на ВП «ХАЕС» за фахом, не полишав бажання продовжити батьківські ковальські традиції. Доклав зусиль, аби на власному обійсті спорудити дерев’яний будиночок, який і облаштував під нову кузню.

Кузня Глибовича зроблена за класичними канонами – з дощок. Збоку прилаштоване горно. Як пояснив коваль, зараз міхів для його розпалювання і регулювання температури ніхто не використовує. Із цим справляється електричний насос, який подає повітря до горна. На стіні та стелажах розміщено традиційний інструмент коваля – великі молоти, малі молотки, різні кліщі, зубила, пробійники, обтискачі, гайкові ключі, плашки, мітчики та ще десятки найменувань знарядь для обробки металу.

«Ковальство – моє хобі. Працюю на власні господарські потреби, допомагаю рідним та добрим знайомим. Зараз є мало спеціалістів, які можуть обслуговувати плуги, сівалки, культиватори, косарки. Цей реманент потрібен для обробітку землі не тільки у сільській місцевості. В Острозі більшість населення має у своєму користуванні земельні наділи. Їх не завжди обробиш руками», – продовжує розповідь Михайло Глибович.

Майстер додає, що його вміння стають у пригоді і на роботі, під час обслуговування насосів берегової станції, бо ж метал всюди є металом.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024