Культурна інтервенція в минуле заради подорожі в майбутнє: чому Острог партнер проєкту

24 Лютого 2021, 15:50
1706

У Києві, в Українському національному інформаційному агентстві Укрінформ, було презентовано проєкт: «Розробка методології маркування історичних атракцій в малих містах України. Культурна інтервенція в минуле заради подорожі в майбутнє», який реалізується в Острозі та в ще 5 малих містах України, які проходили конкурсний відбір. На прес-конференції було оголошено 5 громад які стали переможцями у конкурсному відборі.
Про це повідомляють на сайті Острозької міської ради.

Чому саме Острог?

Острог є одним з лідерів культурного та креативного потенціалу в Рівненській області.

Місто має пам'ятки архітектури місцевого та національного значення, найяскравішими з них є комплекс Острозького замку, в'їзні брами до міста та Велика синагога.

В рамках реалізації «Стратегії розвитку міста Острога на період до 2028 року» здійснюються заходи щодо підвищення ефективності функціонування туристично-рекреаційного комплексу міста. На сьогодні місто уже реалізувало низку проєктів, які мають інноваційну складову:

Нічні екскурсії

У 2014 році членами організації ГО Братство ім. кн. Острозьких був започаткований новий формат екскурсій містом «Нічна екскурсія містом», що користується попитом всі ці роки. Організація таких прогулянок містом з метою популяризації його історії стало першим кроком у налагодженні співпраці з громадою.

Віртуальний музей спадщини імені кн. Острозьких

Віртуальний музей спадщини князів Острозьких — це перша спроба синтезувати всю наявну інформацію про надбання князівського роду у вигляді онлайн платформи для дослідження та популяризації спільної історії.

Віртуальний музей спадщини князів Острозьких перша спроба синтезувати всю наявну інформацію про надбання князівського роду у вигляді онлайн платформи для дослідження та популяризації спільної історії.

Перший етап проєкту, що включав створення веб-ресурсу та наповнення його матеріалами про спадщину князів в Острозі здійснено за підтримки Українського культурного Фонду.

За допомогою сучасних технологій, зокрема методу фотограмметрії, було оцифровано понад 20 автентичних експонатів XIV-XVII ст. Для створення однієї 3D моделі зроблено від 400 до 1500 високоточних фотографій.

Також створено 5 відео віртуальної реальності, які занурюють глядача в атмосферу міста та розповідають про історію та діяльність роду Острозьких.

Вікна історій - літопис міста через окремі долі.

Проєкт «Вікна історій» розповідає про місто і його людей кожному охочому слухати. Уздовж проспекту Незалежності у хронологічному порядку (від Будинку школяра до Будинку Маршада) у замурованих вікнах міського простору знайшли своє місце 5 інсталяцій, що за допомогою аудіо, старих фото та qr-кодів, повертають голос для дуже особистих історій, переживань восьми людей, що у певний період свого життя були пов’язані з Острогом.

Культурний барбакан

«У рамках проєкту Міністерства культури України «Малі міста – великі враження» в Острозі Рівненської області урочисто відкрили арт-простір «Культурний барбакан». Подія розпочалась театралізованим дійством на території пам’ятки архітектури національного значення другої половини XV-початку XVI ст. – Татарської надбрамної вежі», – розповіла Ольга Логвін.

Методика маркування туристичного маршруту малими пластичними формами  розробляється у проєкті на прикладі Острога. Державний історико-культурний заповідник міста Острога вже відомий в Україні і є туристичним магнітом. Проте місто має низку маловідомих скарбів, які потребують більшої уваги, щоб стати привабливими для туриста.. Ідея маркування туристичного маршруту малими пластичними формами запозичена у Вроцлава (Польща), де вроцлавські гноми зустрічають туристів у різних куточках міста, презентуючи цікаві об’єкти. У Острозі це будуть композиції, які базуються на історичних фактах, легендах, подіях, в центрі яких ядро, яке є символом єдності історико – культурних цінностей. 25 локацій міста Острог будуть промарковані малими пластичними формами та нанесені на інтерактивну карту. До кожного об’єкту буде розроблений контент, з яким можна буде ознайомитися через QR-код. Кульмінацією проєкту стане квест на базі розробленого туристичного маршруту в місті Острог, в якому візьмуть участь громади – учасники проєкту та всі охочі.

Приклад Острога стане методологічною базою для інших 5 міст-переможців конкурсного відбору, які в рамках проєкту будуть розробляти власні локації, свій неповторний  дизайн малих пластичних форм, пов’язаних з історією та культурою свого міста. А в перспективі розробки стануть навчальною базою для всіх бажаючих мультиплікувати досвід.

Проєкт, ще має назву «Ядро.Острога», адже існує легенда часу російсько-польської війни 1792 року, коли в місцеву синагогу влетіло 2 ядра та не вибухнули. З того часу два ядра збереглися у фондах Заповідника, а до 1941 року одне ядро знаходилося в синагозі підвішене до стелі, а інше вмуроване у південний фасад. Ядро не як зброя є символом початку, концентрація сутності, навколо чого йде круговерть нового. Символічно ядра прилетіли з минулого, і можуть розпочати новий рух який веде у майбутнє.

Під час прес-конференції, презентованого також саму концепцію проєкту та історію малих пластичних скульптур, які стануть туристичними локаціями.

Острожики - засновники і охоронці міста

Місто Острог є одним з найдавніших на західній Україні, яке вперше згадано в літописі 921 років тому. За однією з версій назва міста походить від  «остророгів», які оселилися на відрогах височини яка врізається в долину де річка Вілія впадає в Горинь. Одна з легенд описує  мисливський ріг тура окований сріблом, які захований на замковій горі в Острозі.  До утворення Київської Русі налічувалось понад 100 слов’янських племен, які були об’єднані в 14 великих союзів. Ймовірно древні острожани належали до племені Древлян», - розповів заступник директора  Державного історико-культурного заповідника в Острозі Андрій Брижук.

«На основі легендарних «остророгів» або «острожиків» формується концепція маркування туристичного простору малих міст «Ядро Острога». Персонажі «острожиків» об'єднають в єдиний маршрут містом матеріальну та нематеріальну спадщину міста. Місто має пам'ятки архітектури місцевого та національного значення, найяскравішими з них є комплекс Острозького замку, в'їзні брами до міста та Велика синагога. Нематеріальну спадщину презентують історичні постаті пов’язані з містом та острозькі легенди. Оповіді записували Пантелеймон Юр’єв, Йосип Новицький, Петро Андрухов, Микола Бендюк та інші дослідники острозької старовини. Імплементація нематеріальної спадщини в міський простір розширить атракції міста, що сприятиме розвитку галузі туризму»,- зазначив Андрій Брижук.

«На прес-конференції було оголошено переможцем конкурсу, в якому взяло участь 46 громад із центрами у малих міста, селах, селищах з чисельністю населення до 50 тис. подали заявки на розгляд конкурсної комісії. Географія учасників охоплювала переважну більшість областей України, а саме: Рівненську, Тернопільську, Київську, Чернігівську, Запорізьку, Івано-Франківську, Черкаську, Дніпропетровську, Житомирську, Миколаївську, Закарпатську, Хмельницьку, Сумську, Волинську, Вінницьку, Львівську, Полтавську, Одеську, Донецьку, Херсонську, Луганську. Серед учасників як громади, що вже мають досвід участі в подібних проектах, так і такі, що вперше взяли участь в конкурсі», - розповіла керівниця відділу проєктно-інвестиційної діяльності виконкому Острозької міської ради Ольга Стецюк.

 

Окрім цього, пані Ольга зазначила: «Основні вимоги до претендентів полягали у наявності на території не менше 15 історико-культурних локацій, які будуть опрацьовуватися у проекті, команда людей, яка складається як мінімум з 5 людей: працівників відділу культури, історика, митців, архітектора та представника музею,  також висока мотивація претендентів, які формують команди місцевих розробників  та виконавців проекту. Кожна громада має свою унікальну історико-культурну спадщину, яка може стати її конкурентною перевагою у розвитку. Знайти цю перевагу та творчо оформити, розробити дизайн пропозицій для туриста – завдання проекту».

Переможцями стали такі громади:

Володимир-Волинська міська громада

Полонська міська громада

Бродівська міська громада

Кременецька міська громада

Батуринська міська громада

Читайте також: Острог обрали партнером проєкту «Культурна інтервенція в минуле заради подорожі в майбутнє» 

Дізнавайтеся актуальні новини нашого міста та району першими. Приєднуйтеся до Район.Острог у Viber та Instagram.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024