Поради острожанам: як подбати про своє майно, аби не стати жертвою крадіїв

10 Липня 2017, 18:55
2576

Період свят, відпусток і відпочинку, коли господарів тривалий час немає вдома, є гарною нагодою для зловмисників поповнити свої кишені чужим майном.

Тому поліцейські рекомендують громадянам бути пильними, а дотриманнянаступних порад допоможе вберегтися від квартирного злодія, зберегти нелише нерви, а й роками нажите добро.

Одним із найнадійніших способів захисту помешкань є встановлення сигналізації. Адже у разі проникнення злодія до помешкання, наряд поліції охорони прибуде за лічені хвилини. Крім того кілька порад, як уникнути візиту «непроханих» гостей, мінімізуватиможливість крадія проникнути у приміщення та зберегти своє майно, знадобиться кожному:

- не відчиняйте двері, не з'ясувавши, хто саме до вас прийшов. Вхідні двері обов'язково повинні бути обладнані вічком та дверним ланцюжком. Людина, яка, приміром, прийшла перевірити лічильники газу чи світла може бути просто «навідником», аби оцінити ваше майно, систему замків чи сигналізацію;

- не варто відразу впускати навіть тих, хто представляється працівником будь-якої установи чи правоохоронного органу. Обов'язково вимагайте документ, що засвідчує особу та причину їхнього візиту.

- не повідомляйте стороннім особам про тривалу відсутність (поїздка на відпочинок чи відрядження);

- якщо довіряєте сусідам, краще їх попросити наглядати за вашим помешканням;

- якщо ви ненадовго залишаєте власну оселю, можна імітувати свою присутність, поставивши на таймер телевізор чи залишивши ввімкненим світло;

- у разі втрати ключів від вхідних дверей, одразу змініть замки;

- не залишайте ключі під килимом чи у поштовій скриньці;

- не залишайте відкритими вікна та балконні двері.

ЩО РОБИТИ, КОЛИ ВАС ОБІКРАЛИ?

Якщо Ви повернулися додому і виявили зламаними або відчиненими вхідні двері, у такому випадку потрібно:

·  не заходити в приміщення і не здіймати лемент, адже злочинець може знаходитися ще всередині, та негайно зателефонувати до поліції;

·  наглядати за квартирою до приїзду правоохоронців. Коли побачите злочинців і не маєте змоги їх затримати, запам'ятайте їхні прикмети, одяг, марку, номер і колір автомашини, в якому напрямку вони від'їхали.

І головне – не будьте байдужими до чужої біди. Якщо володієте будь-якою інформацією щодо вчиненої крадіжки, чи помітили підозрілих осіб – одразу повідомляйте до поліції за номером спецлінії «102». Ваша допомога та співучасть мають важливе значення у профілактиці, встановленні та затриманні осіб, які мають злочинні наміри.

Відділ комунікації поліції Рівненської області

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39