Одразу за Острогом був кордон між СРСР і Польщею

05 Липня 2017, 10:05
4947

Кордон, який існував між двома державами СРСР та Польщею до 1939 року, проходив одразу за Острогом. І хоч самого кордону давно вже не існує, але ментально він досі відчувається.

Жителі Хмельниччини та Житомирщини стероризовані голодомором та репресіями стали в своїй більшості совками. У нас відразу видно як за Горинню (по цій річці проходив кордон) селяни можуть в неділю працювати на городах, щось майструвати у своїх дворах і т.д. Звичайно що це стосується далеко не всіх, але таке є.

В 1939 році, коли совєтські війська перейшли кордон і захопили територію Західної України, вони от той водорозділ ментальний, залишили під охороною загонів НКВС. Якщо в Острозі за Польщі було дві прикордонні застави, то совєти спорудили чотири КПП, на яких день і ніч чергували військові.

Цікавий приклад здивування від життя в «закордонній Україні» розповідав Миколі Бендюку професор Володимир Овсійчук. В 1939 році після 17 вересня, коли кордон перейшли червоні, то малий Володько пішов зі Славутського району в європейський Острог по книжки. На той час ще не було совєтських КПП, лише на вельбівському мосту залишили чергувати двох солдат із діючої армії. Про військовослужбовців зовсім забули і тому останні просто на ніч і на обід ходили в місто Острог і просилися ночувати до багатих місцевих євреїв.

Школяр Володька разом зі своїм другом, переночувавши в копиці сіна біля села Вельбівно, безперешкодно перейшли вже не існуючий кордон і потрапили в Острог. Молодих хлопців здивував в місті порядок, переповнені товаром магазини і старовинний замок. Звичайно що купити вони собі нічого не змогли і відправились до дому лише з новими емоціями. Зовсім скоро, щоб не траплялись подібні випадки, «кордон» між українцями відновили аж до 1941 року, поки не прийшли в Остріг німецькі війська.

Микола Бендюк, історик, реставратор, мистецтвознавець

Коментарі
09 Липня 2017, 22:56
Пане Миколо, дозвольте з Вами не погодитися в цій частині : "за Горинню (по цій річці проходив кордон). Не проходив кордон по Горині. По річці Вілія підходив до самого , міста, минаючи Слобідку, а потім повертав на схід, залишаючи Нове Місто , як частину Острога , в складі Польщі і через берег ішов далі , розділяючи Вельбівно і , тоді ще , Солов'є в різних країнах.
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024