Острозьку академію добре знають та поважають у Польщі

07 Липня 2017, 18:49
3997

Випускник ОстрозькоїАкадемії Аркадій Ткачук впродовж року навчався у Польщі на стипендійній програмі уряду Речі Посполитої для молодих науковців. 

Як розповідає Аркадій, потрапити на такого типу програму досить просто, потрібно подати документи, пройти співбесіду в консульстві у Львові і дочекатися результатів.

«Перші два місяці (серпень і вересень) я був у Варшаві, де при установі Polonicum проходив курси польської мови та слухав різноманітні лекції про польську історію та культуру сучасності. Але основним було, власне, наукове стажування. Мене відрядили на навчальний рік до університету в Білостоку (Підляське воєводство), де я працював над своїм науковим проектом на історично-соціологічному факультеті під керівництвом професора Олега Латишонка», – розповідає молодий науковець.

Окрім власне написання наукового дослідження за умовами програми юнак відвідував навчальні курси при університеті на свій власний вибір. 

«Стиль і система викладання в принципі схожі до нашої, української, але нам не вистачає тієї безпосередності у взаємодії викладач-студент, яка створює якнайприязнішу атмосферу в аудиторіях. Цікаво те, наскільки багато серед студентів є осіб старшого віку, часто навіть пенсійного. Зрештою, навіть лекції передбачали активну участь слухачів. Загалом, досвід польського університетського навчання був дуже цікавим з огляду на бажання порівняти його з українським», – вважає Аркадій Ткачук.

Хлопець каже, що не можна оминути увагою і вражаючого рівня етики спілкування: 

«Я б сказав, що там разом із присутністю надзвичайної поваги та ввічливості у спілкуванні між студентами та професорським складом не існує поняття про «вищість-нижчість» статусів. Спілкуватися можна практично на будь-які теми як з молодим викладачем, так і з ректором університету без зайвих формальностей, присутніх зазвичай у відносинах «керівник-підлеглий». 

Аркадій каже, що його вразило те, наскільки швидко навчальні плани реагують на виклики часу. Наприклад, студентам уже викладають історію Криму в міжнародних відносинах. 


Для багатьох викладачів сусідньої країни наша Острозька академія не є чимось невідомим, вони добре знають наш ВНЗ, адже багато хто з них тут вже бував: 

«Мій науковий керівник з легкістю читав мою роботу українською мовою, навіть вносив правки українською. Для жодного професора, з котрим я познайомився, Острог і Острозька академія не були terra incognita, більшість або вже бували в Острозі (дехто і неодноразово), а інші планували відвідати в близькій чи далекій перспективі. Особливо вразило те, що професор Тереза Хинчевська-Хеннель, коли я вперше прийшов до неї на лекції, коли дізналася, що я з Острозької академії, тут же піднялася з місця і довго розповідала своїм студентам про академію і, особливо, професора Миколу Ковальського, якого вона особисто добре знала. Як тут не розчулитися і не пишатися академією?»

Аркадій каже, що навіть після вручення дипломів представник від Міністерства закордонних справ Ярослав Дрозд підійшов до нього, щоб поспілкуватися про академію і, зрештою, про перспективи, коли дізнався, що я її випускник.

«Дуже приємно, що Острозька академія має таку чудову репутацію і визнання. І не перестаю дивуватися, наскільки в Польщі це знаний університет. Участь у цьому річному стажуванні стала для мене неоціненним досвідом, особливо в плані наукової роботи. Їй завдячую багатьма новими знайомствами, зокрема серед колег по стажуванню. Вдалося значно покращити свій рівень знання польської мови, так необхідної для моїх досліджень. 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024