Випускники Острозької академії та жителька Острога стали експертами Українського культурного фонду

21 Січня 2021, 20:20
3118

Український культурний фонд ‒ це державна установа, створена у 2017 році, на підставі відповідного Закону України, з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. 
Український культурний фонд оголосив склад експертних рад, що здійснюватимуть оцінювання культурно-мистецьких проєктів, поданих на конкурсні програми Фонду у 2021 році. 16 січня закінчився термін подачі заявок. Було подано 651 заявку, з яких обрали 505 експертів. У кожній сфері по п’ять експертів, їхнє завдання оцінювати різні проєкти, які будуть допущені до фінансування.
У команду УКФ потрапили жителі Острога та випускники «Острозької академії».
У сферу інноваційного культурного продукту пройшла Анастасія Драчук – керівниця громадської організації «Братство імені Князів Острозьких», екс-керівниця туристично-інформаційного центру Острога. Серед реалізованих проєктів: «Створення арт-простору Культурний барбакан», «Мобільна туристична інфраструктура», «Віртуальний музей спадщини князів Острозьких», «Підзамче - кемпінг зона просто неба», фестиваль «Острог – Ренесанс».

Андрій Брижук, Анастасія Драчук та Олеся Гощук
Андрій Брижук, Анастасія Драчук та Олеся Гощук

Олеся Гощук – експертка у сфері культури і туризму Культурного фонду. Завідувачка відділом туризму Острозької міської ради. Проєктна менеджерка у ГО  «Агенція сталого розвитку міста» та у ГО «Братство князів Острозьких». Займалася розробкою туристичних маршрутів по Рівненській області. Брала участь в організації культурно-мистецьких подій - культурномистецького фестивалю «Острог. Ренесанс», Ostroh.Forum, «Ніч в музеї», Міжнародного джазового фестивалю ART JAZZ, нічні тематичні екскурсії Острогом.
Експертом у сфері інклюзивного мистецтва став Андрій Брижук. Заступник директора з наукової роботи КЗ «Державний історико-культурний заповідник міста Острога». Керівник проєкту «Інтерактивний музей стародруків». Має досвід впровадження інклюзивних проєктів та програм у Державному історико-культурному заповіднику Острога. Учасник Інклюзивного EduCamp. Спікер семінару «Доступність культурних просторів» (в рамках проєкту Музею Голодомору «Доступний сайт — доступний музей»

Андрій Брижук розповів нам про те, як він потрапив до Українського культурного фонду та яке його завдання.

«Я написав заявку і був обраним. Потрібно було написати мотиваційний лист. Минулого року мою заявку оцінювали і я побачив, що деякі коментарі деяких експертів відрізняється навіть від термінів, визначень, які дає сам Український культурний фонд. Тобто ті зауваження, які надавали мені, давали під сумнів їхню «експертність» як таку. Це була одна з тих мотивацій чому туди треба йти. Ідея УКФ в тому, щоб якнайкраще були реалізовані прєекти і оцінка в цьому  процесі є надважливою. Тому я запропонував свою кандидатуру». 


Окрім цього, експерт розповів про програми, які стосуються нашого міста.

«В УКФ є проєкти, які залучають Острог в якихось маршрутах, або в інших активностях. Від культурного заповідника ми також подали декілька проєктів і маємо надію на їхнє фінансування. Один з проєктів стосується видання факсимільної копії Острозького Корану – це рукопис, який створений в Острозі, зберігається у Музеї Книги і експонується. Ми подали заявку про відзначення 150-ї річниці Лесі Українки. Минулого року у нас була вдала виставка, вона об’єднувала різні музеї України, у тому числі музей в Колодяжному, будинок Лесі Українки в Новоград-Волинському. Хороші експонати були з приватних колекцій порцеляни Людмили Карпінської та інших. Ідея проєкту в тому, щоб видати каталог цієї виставки в рамках відзначення 150 річниці Лесі Українки. Ми подали проєкт «Резиденція книжкових люстраторів», ідея якого в тому, щоб до нас приїхали книжкові ілюстратори реконструктори книги і тут, на базі нашої колекції, створити свою виставку і свої твори», - зазначив Андрій Брижук.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024