У мережі запустили фейк щодо газових тарифів з використанням номера телеканалу «Прямий»

17 Січня 2021, 17:20
3033

У месенджерах запустили фейкову розсилку проти підвищення тарифів на газ. У повідомленнях використовується номер телефонного голосування телеканалу «Прямий».

На фейк звернули увагу журналісти проєкту «По той бік новин».

У фейковому повідомленні йдеться: «Наберіть 0800302299. Це голосування проти підвищення цін на газ. Вам скажуть, ваш голос зарахований. Повідомте всім це зараз».

Як наголошується в публікації проєкту, цій інформації не потрібно вірити, тому що не відомо, хто автор повідомлення, джерело інформації, як і звідки вона з’явилася.

Також неможливо перевірити інформацію, оскільки   на жодному з сайтів урядових структур немає цієї гарячої лінії.

Варто зазначити, що  зазначений  у  розсилці номер належить телеканалу «Прямий» і використовується при проведенні опитувань на різні теми в прямому ефірі.

Наприклад, 14 січня о 8:58 дзвінок на цей номер зарахував би голос людини, яка зателефонувала, за те, що вона не готова вакцинуватися проти коронавірусу китайським препаратом. А о 9:55 – що посилений карантин не впливає на життя.

«Якщо ви наберете цей номер, вам дійсно скажуть, що ваш голос враховано. Але не скажуть, за що саме враховано ваш голос. І не скажуть, хто його враховує. Цей номер наразі належить телеканалу «Прямий». За ним голосують глядачі за ті чи інші питання. Тобто, це опитування телеканалу. Подібні речі роблять багато медіа – це маркетинговий хід, який дає змогу  взаємодіяти з аудиторією, але не має нічого спільного  з репрезентативністю… Опитування на телеканалі триває обмежений час, і голосування за конкретне питання уже давно минуло. Точно відомо одне — у кращому разі, ваш голос за цим номером телефона нічого не змінить. У гіршому – цю ситуацію можуть використати для інших інформаційних вкидів та запуску фейків», – наголошується в повідомленні проєкту.





 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024