Унікальний рукопис Корану зберігається в Острозі

25 Червня 2017, 11:39
3617

В Острозі зберігається унікальний рукопис Корану 1804 року, що перебував в користуванні волинських татар й зберігався в Острозькій мечеті. Це єдиний відомий наразі рукописний Коран створений західноукраїнськими татарами.

Острозькій Коран переписав 9 квітня 1804 року переписувач Адам Алі Мустафа, вірогідно в Острозі чи навколишніх селах де здавна існувала громада волинських татар й знаходилась єдина діюча на Волині мечеть.

Коран зберігався в Острозькій мечеті разом із іншими книгами, згодом став сімейною реліквією в родині острозьких татар.

В 1992 власники рукопису задля збереження його для наступних поколінь продали книгу місцевим краєзнавцям Миколі Бендюку та М. Позіховському за символічну ціну в 300 карбованців.

Рукопис переписаний на тканинному папері місцевого виробництва. Папір має синюватий відтінок й розміри 19 на 14 сантиметрів. Книга складається з 19 зшитих зошитів в обкладинці з тонкої шкіри в кожному з яких — до двох десятків сторінок. Деякі сторінки пошкоджені, але втрат власне тексту Корану немає, втрачені лишень кілька сторінок прикінцевої молитви, від якої залишився один перший аркуш.

На початковому аркуші знаходиться текст татарською мовою (молитва перед читанням Корану). В кінці знаходиться молитва, що виголошується після читання всіх сур Корану (ду'а хатм аль-Кур'ан).

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024