Створили електронну петицію, аби відновити пільги для населення, яке проживає у 30-кілометровій зоні від АЕС

09 Січня 2021, 16:50
2354

Ініціатором петиції «Про відновлення пільг з оплати електроенергії для населення, яке постійно проживає в 30-кілометровії зоні атомних електростанції, та про відновлення інших пільг населенню з оплати за спожиту електричну енергію» став мер Нікополя Олександр Саюк.

Метою петиції є забезпечення юридичної визначеності, ясності і недвозначності правових норм, усунення юридичних колізій, яка виникла з початку дії нового ринку електричної енергії та втрати чинності статті 17 Закону України « Про електроенергетику».

У тексті петиції він роз'яснив: «З 1 січня 2021 року припиняють діяти знижки на тарифи, а саме: населенню, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості); населенню, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі в сільській місцевості); для багатодітних, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу незалежно від обсягів споживання електроенергії; населенню на обсяг споживання до 100 кВт-год на місяць; населенню у період з 1 жовтня по 30 квітня (опалювального сезону) за обсяг, спожитий до 3000 кВт год електроенергії на місяць (без врахування коефіцієнтів дво- та тризонного обліку електричної енергії); населенню, яке проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій.

Пільговий тариф для населення, що проживає у 30-кілометровій зоні АЄС був закріплений у ст.17 Закону України «Про електроенергетику». Однак, 13.04.2017 року був прийнятий Закон України «Про ринок електричної енергії», яким була скасована ст.17 Закону України «Про електроенергетику». Таким чином, при прийнятті нового законодавчого акту звужено право мешканців 30-ти кілометрових зон АЄС на отримання соціально-економічної компенсації ризику від діяльності ядерних установок. Це право закріплено у ст. 12 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку».

Окрім цього, Олександр Саюк додав:

«Звертаємо увагу на те, що ризики проживання у 30-кілометровій зоні АЄС постійно збільшуються. Наприклад неодноразово приймалися рішення щодо продовження над проектної експлуатації старих ядерних блоків українських АЄС. У зв’язку із зазначеним, ми вимагаємо внести відповідні зміни щодо забезпечення на законодавчому рівні механізму реалізації права споживачів електроенергії, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій та зоні спостереження, та відновлення пільг населенню за спожиту електричну енергію».

Підписати петицію можна за посиланням: https://petition.president.gov.ua/petition/111158

Коментарі
10 Січня 2021, 00:07
А там підписати стало проблемою.Раніше я могла авторизуватися.а зараз потрібен електронний підпис.а через банк не вдалося.сказало звернутися у банк.Зробили скаладнішим.щоб менше підписів було.Як це вже достало.!!!
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024