Петро Кралюк презентує у Рівному нову книгу про Миколу Гоголя

22 Червня 2017, 15:33
3117 Джерело: Друг читача

У п`ятницю, 30 червня, Петро Кралюк презентує у Рівному свою нову книгу «Таємний агент Микола Гоголь».

Постать Миколи Гоголя є однією із найзагадковіших та незрозумілих не лише в літературі, а, насамперед, як людини-українця на російській території. Яким чином це впливало на психологію його життя, творчості? Яку роль для нього відігравала українська мова та культура та й , власне, яку роль відігравав сам Микола Гоголь у Російській імперії?

Завісу на ці та інші факти історії життя українця в імперії ХІХ століття відкриває Петро Кралюк. Усе, що ви можете прочитати у книзі «Таємний агент Микола Гоголь» не вигадані теорії, а достовірні факти. «Таємний агент Микола Гоголь» є спробою авторського дослідження контроверсійної гоголівської повісті «Тарас Бульба» та ролі цього тексту в ХІХ століття, так і сьогодні.

Петро Кралюк висловлює сміливі припущення щодо біографії самого Гоголя. Наприклад, що Микола Гоголь був завербований Третім відділенням імператорської канцелярії Миколи І.

«Зелене світло для Гоголя вмикається через два роки після ймовірної вербовки, —зауважує автор книги. — У 1831-му виходить збірка «Вечори на хуторі біля Диканьки», а разом з нею – схвальна рецензія від Фадєя Булгаріна в «Северной Пчеле». Після чого почався немалий резонанс і розгорнулась ціла рекламна кампанія збірки. Твір був опублікований після Листопадового повстання й, звісно, мав антипольський характер. Тобто Третє відділення працювало, пропаганда йшла на повну і для цього вдало використовувалися письменники».

Тож, ким насправді був Микола Гоголь і у чому полягала його таємниця Ви зможете дізнатись на зустрічі з Петром Кралюком та презентації книги «Таємний агент Микола Гоголь».

Петро Кралюк — український філософ, письменник, публіцист. Доктор філософських наук, заслужений діяч науки і техніки України (2009), професор, проректор з навчально-наукової роботи Національного університету «Острозька академія».

Адреса книгарні «Є»: м. Рівне вул. Короленка, 2.

Початок о 18.00 годині

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024