Поблизу Острога знову оселилися лебеді

15 Січня 2022, 17:44
Лебеді поблизу Острога 7563
Лебеді поблизу Острога

Щороку на Хмельницькому водосховищі оселяються лебеді. Безумовно, що така краса приваблює до себе місцевих жителів Острога, Нетішина та інших населених пунктів.  

Ніхто не йде на дамбу без скибки хліба, усі хочуть пригостити птахів. 

Ми поцікавилися у завідувачки науково-дослідницького сектору  Дермансько-Острозького Національного парку Оксани Головко, чим годувати водоплавних птахів. 

«Зараз їх не потрібно годувати нічим, водойма не замерзла, і їм достатньо природного корму. Якщо комусь хочеться погодувати, то в жодному випадку не хлібом, особливо з житнього борошна. Можна зерном, вареною перловою кашею, картоплею, капустою».

Орнітологиня Ганна Кузьо на сторінці «Все про птахів з Ганною Кузьо» у Facebook пише: 

«Взимку лебедя-шипуна нерідко можна побачити на незамерзлих водоймах. Людям здається, що птахи не мають залишатися на зиму і намагаються всіляко їх “рятувати”. Насправді лебеді є умовними мігрантами й можуть успішно зимувати на території України. Полетять вони тоді, коли відчують брак корму, або якщо плесо почне затягуватися кригою.

Якщо ж ви дуже хочете зробити фотографії чи помилуватися птахом зблизька, підготуйте:

  • злегка відварений ячмінь, перлову кашу чи просто пшеничне або кукурудзяне зерно, також картоплю
  •  також можете принести листя салату чи шпинату.

 Сипати їжу варто у воду біля берега, щоб лебідь шиєю міг дістати корм, адже на березі його швидше з’їдять голуби та гризуни. Крім того, постійне виманювання лебедів на сушу не є доброю ідеєю з точки зору безпеки цих птахів, адже крім доброзичливих бьордвочерів на суші можуть бути різні люди, а також собаки, транспорт та інші загрози.

Лебеді не мерзнуть навіть в сильні морози. Для них головне наявність відкритого водного плеса. Якщо ви бачите лебедів на кризі поруч з відкритою водою - їх рятувати не потрібно. Лише якщо через сильний мороз за ніч водойма затягнулася кригою і лебеді повмерзали, тоді їх потрібно обережно звільнити від криги та відвезти до ветеринара. Проте таке буває вкрай рідко. Якщо ж ви зайвий раз будете лякати птахів, зганяючи їх таким чином з водойми - користі це не принесе, лише зайвий стрес для птахів», - повідомляє орнітологиня.


 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024