«Ми задовольняємо потреби одних мешканців громади за рахунок інших», - Оксана Ситницька

12 Грудня 2020, 16:00
Оксана Ситницька 9477
Оксана Ситницька

9 грудня відбулася друга сесія Острозької міської ради VIII скликання.

На засіданні затверджено зразки та опис гербової печатки старост, прийнято рішення про передачу майна у комунальну власність Острозької міської ради, про виконання бюджетів сіл, які знаходяться на території Острозької міської ради у 2020 році, розпочато процедуру реорганізації сільських рад шляхом приєднання до Острозької міської ради внесено зміни до бюджету Острозької міської територіальної громади на 2020 рік та затверджено план діяльності з підготовки проектів регуляторних актів на 2021 рік.

У ході останньої позачергової сесії міської ради багато питань прозвучало від депутатки, голови фракції політичної партії «Сила і Честь» в Острозькій міській раді Оксани Ситницької.

Вона в черговий раз підняла питання призначення старост та їхньої роботи.

Ми поспілкувалися з Оксаною Анатоліївною і запитали чому вона актуалізує увагу на цих питаннях.

- Як казали древні і мудрі латиняни, festina lente - поспішай повільно. Усі серйозні рішення потребують виваженого підходу і кропіткого аналізу. Інакше, прийняті поспіхом, вони будуть створювати проблеми в майбутньому, які будуть накопичуватися подібно намотуванню мотузки у клубок. Власне, так і сталося із прийнятим на другому пленарному засіданні першої сесії рішення про призначення старост та ще й у такій кількості [ред. 21]!

Аргумент його поспішного прийняття був логічним: для безперешкодного і в повному об’ємі надання послуг мешканцям новоутвореної громади. Але чи було це рішення прийняте обґрунтовано та виважено? Чи врахувалися усі моменти, аби дійсно потреби усіх членів великої територіально громади були задоволені? От даючи собі відповідь на ці питання я і акцентувала на сесії міської ради увагу на питаннях, на перший погляд не пов’язаних: затвердження зразків печаток, виконання повноважень старостами і змін до бюджету.

- У чому Ви вбачаєте поспіх?

- Найперше наша рада поспішила, коли так терміново це рішення приймала. Але на це, певна річ, були свої «особливі» причини. Зазначу, що наша громада одна з найперших, яка прийняла це рішення. Більшість громад нашої області мають лиш проекти таких рішень, які будуть обговорені на постійних депутатських комісіях і затверджені радами у грудні. Отак за першим поспіхом потягнулася і низка проблем. І одна з найперших – виготовлення печаток.

 «З метою забезпечення ефективної роботи старост на території Острозької міської ради,   належного    вчинення      нотаріальних   дій,   здійснення державної реєстрації  актів  цивільного  стану» .

Саме так звучить преамбула відповідногорішення. Звичайно, без печатки будь який документ – не документ. Але ж ніколи про це було думати! Чи важливо це? Ну нема печатки, ну обмежений староста у виконанні своїх повноважень. Хіба це проблема? Буде печатка – будемо працювати «на повну». Певна річ, це не було б проблемою, якби старости виконували свої обов’язки на громадських засадах. Як це роблять, скажімо, солтиси у сусідній Польщі. Але ж у нас старости – працівники апарату ради, а отже, працюють на платній основі.

- Де візьмуть кошти на виплату заробітної плати старостам?

- Знаєте, не важливо чи надавали вони послуги, чи надавали вони їх частково. Окремі ще не приступили до виконання обов’язків. А асигнування на відповідну статтю витрат в бюджеті Острозької міської ОТГ на 2020 рік не передбачені, бо ж коли він формувався у грудні 2019 таких посад не було. І це не було б проблемою, якби бюджет міської ОТГ виконувався. Станом на 01.12.2020 невиконання його склало 369,2 тис. грн. Отут і наступний виток мотузки на клубок.

Приймаємо зміни до бюджету: «з метою забезпечення видатків на оплату праці і нарахування на заробітну плату старостам збільшити зазначені видатки на суму 338,2 тис.грн. ( КЕКВ 2111 «Оплата праці» - 277,2 тис.грн., КЕКВ 2120 «Нарахування на заробітну плату» - 61,0 тис.грн.) за рахунок зменшення видатків, передбачених на капітальний ремонт приміщення Острозького НВК«Школа І-ІІІ ступенів-гімназія» на пл.Декабристів, в м.Острог (ремонт даху прибудови) (за рахунок економії внаслідок зменшення вартості робіт) на зазначену суму».

2
Острозька гімназія
Острозька гімназія

Нагадаємо: Розпочали ремонт даху Острозької гімназії

Кажуть не менш мудріші за латинян українці: «Поспішиш – людей насмішиш». І було б це смішно, якби не було так сумно: ми задовольняємо потреби одних мешканців громади за рахунок інших. І ця криза буде поглиблюватися. А могли б не поспішати…, - на завершення розмови додала Оксана Ситницька.

Читайте також:  В Острозькій міській раді затвердили старост

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром