В Острозі провели Національний круглий стіл на тему «Віра та релігія»

27 Листопада 2020, 16:13
2234

Віра та релігія – саме цій темі був присвячений шостий, передостанній, Національний круглий стіл, який провели в Острозі 26 листопада. Подію відвідав Ткаченко Олександр - мінстр культури та інформаційної політики України. 

«Переконаний, що один із найважливіших проявів у суспільстві – вміти розмовляти навіть про чутливі питання одне з одним. Зберігати свободу іншої людини та ставитися з повагою до того, що ця інша людина вважає важливим. Україна – країна з високим рівнем релігійної свободи. Високим і в контексті плюральних західних суспільств, про що відзначають й міжнародні експерти. І це однозначно наші гордість і надбання», - зазначив на своїй сторінці у Facebook Олександр Ткаченко.

Окрім цього, міністр у своєму дописі процитував учасників Круглого столу:

 Петро Кралюк - філософ, письменник, публіцист, доктор філософських наук:

«Основою для релігійної єдності в Україні має стати українська національна культура.»

Віта Титаренко - докторка філософських наук:

«Визнання українцями вагомості християнської віри, ідеалів свободи, правди, самопожертви – саме ті складові національної ідеї, які допомагали нації вижити раніше і які стануть основою для нашого майбутнього.»

Георгій Коваленко - ректор Відкритого православного університету:

«Переміни розуму, зміни світогляду потребують, і в тому числі, релігійні спільноти. Ми маємо визначитися, що є єдністю. Маємо зрозуміти, що єдність може бути у різних форматах у різних вимірах. Ми можемо бути єдиними навіть тоді, коли ми різні. Наша єдність у різноманітності і наша єдність не має знищувати унікальності кожного.»


 

Тетяна Каленіченко - соціологиня релігії, кандидатка філософських наук:

«Конфлікт – це можливість, це діалог, це неспокійний простір вирішити і знайти спільні можливості, почути позиції і інтереси один одного. Головне і ключове: бажання робити це з іншими.»

Олександр Саган - доктор філософських наук, професор:

«Сьогодні Україна повинна отримати нову якість публічної теології, яка має прийти на зміну політичній теології. Триває зміна поколінь. Покоління, які виховані ще за часів наявності релігієзнавчого великого пулу, що працював над формуванням цієї свідомості, може відходити. Ми повинні передбачати це. Якісні зміні відбудуться при якісній зміні теологів.»

➖

Ігор Козловський -  кандидат історичних наук, релігієзнавець:

«Наша національна ідея повинна базуватися саме на взаєморозумінні через конструктивний діалог. Цей діалог повинен базуватися саме на цінностях нашої свободи, нашої гідності, нашої любові, нашої кордоцентричності. Тільки тоді ми знайдемо той самий концепт, який дозволить нам дійсно працювати із суспільним благом.»

Олександр Доній - голова Центру досліджень політичних цінностей:

«Віра – те, що притаманне будь-якій людині, релігія – не будь якій. Завдяки діалогу сьогоднішнього круглого столу ми чітко окреслили, що саме філософія любові, справедливість, гідність та свобода можуть об'єднати націю.»

 

Нагадаємо: Олександр Ткаченко відвідав Острог

Дізнавайтеся про актуальні новини нашого міста та району першими. Приєднуйтеся до Район.Острог у Viber та Instagram.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39