У Києво-Печерській лаврі відкрилася виставка про Князів Острозьких

25 Травня 2017, 13:07
5032 Джерело: kplavra.kiev.ua

У вівторок, 23 травня, у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику відбулося відкриття виставки «Князі Острозькі: європейський вимір української історії».

Упродовж останніх кількох років особлива увага приділяється спільному українсько-литовському проекту відтворення надгробного пам’ятника Костянтину Острозькому в Успенському соборі. З огляду на громадський інтерес, на виставці вперше експонується його макет у масштабі 1:5. Варто відзначити роботу скульпторів, які працюють над реалізацією проекту. Мова йде про Олексу Сидорука та Бориса Крилова (Україна) та Арунаса Сакалаускаса (Литва). Генеральний директор Заповідника висловив сподівання, що вже найближчим часом пам’ятник буде відтворений на історичному місці в Успенському соборі.

На виставці представлені пам’ятки XV–ХХ століть – лицарські обладунки, зброя XVI–XVII ст. (мечі, шаблі, гармата), церковні старожитності, стародруки Острозької друкарні, картини, гравюри, старовинні документи. Серед експонатів – знаменита «Острозька Біблія» кінця XVI століття.

До уваги відвідувачів репродукція картини XVI ст. «Битва під Оршею» – одного з найкращих батальних полотен доби Відродження, створеного учасником битви, учнем художника Лукаса Кранаха Старшого (оригінал в Національному музеї у Варшаві). У цій битві 1514 року об’єднаним військом литовців, поляків, українців і білорусів під командуванням князя Костянтина Острозького було розгромлене 40-тисячне військо Московської держави.

«Історія князів Острозьких тісно переплітається з історією Києво-Печерської лаври. Саме тут, в Ближніх печерах, похований князь Федір Острозький (канонізований під ім’ям Феодосій) – учасник Грюнвальдської битви. Видатний політичний, державний, військовий, церковний діяч, великий гетьман литовський Костянтин Іванович Острозький був одним із найбільших благодійників Києво-Печерської лаври. Його коштом у XV ст. був відбудований Успенський собор та встановлений у ньому новий іконостас. Згідно із заповітом князь Костянтин Острозький був похований в Успенському соборі, а частина його маєтностей переходила у власність Києво-Печерської лаври. Традицію жертвувати маєтності Киево-Печерській лаврі продовжив його син – київський воєвода князь Василь-Костянтин Острозький. За його ініціативи в Успенському соборі було споруджено пам’ятник князю Костянтину Острозькому. Впевнений, що наша виставка знайде поціновувачів вітчизняної історії», –  розповідає генеральний директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Любомир Михайлина.

Виставку «Князі Острозькі: європейський вимір української історії» можна буде відвідати до грудня 2017 року. 




 

Джерело: kplavra.kiev.ua

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024