З жовтня пенсію для острожан нараховуватимуть по-новому

21 Травня 2017, 12:58
3200

Уряд пропонує вже з жовтня перерахувати пенсії, які не змінювались п’ять років.

При перерахунку пенсій буде застосовуватись показник середньої заробітної плати на рівні 3 764,40 гривень. Цей же показник застосовується при призначенні пенсій у цьому році.  Осучаснення загалом торкнеться 5,6 мільйонів пенсіонерів.

У результаті щомісячні доплати зростуть від 200 до 1000 гривень.

З 1 жовтня податок на пенсії буде скасований

Також з жовтня цього року уряд пропонує  скасувати 15-відсоткове зниження пенсій працюючим пенсіонерам. Тобто ті, хто працює, будуть отримували заробітну платню і пенсію у повному обсязі.


 

З 1 січня 2018 року будуть встановлені єдині правила нарахування пенсій

Для нарахування пенсій буде встановлена єдина умова їх призначення - наявність страхового стражу. Пенсійний вік не підніматиметься. Люди самі вирішуватимуть, коли виходити на пенсію.

З 1 січня 2018 року пенсія за віком в 60 років призначатиметься за наявності страхового стажу в 25 років. Кожні 12 місяців вимога до розміру страхового стажу буде збільшуватись на 1 рік. І в 2028 році, аби отримати пенсію за віком, необхідно буде мати 35 років страхового стажу. У 63 роки пенсія за віком, як для чоловіків, так і для жінок, призначатиметься у разі наявності страхового стажу тривалістю від 15 до 25 років (з 2028 року – 25 - 35 років). Особи, в яких на момент призначення пенсії не буде необхідної кількості страхового стражу, зможуть обрати – допрацювати або придбати необхідну кількість років (але не більше п’яти).

Починаючи з 1 січня 2019 року для осіб, у яких страховий стаж складатиме 15 років, пенсія за віком призначатиметься в 65 років. Особи, в яких відсутній страховий стаж (загальний) тривалістю 15 років, матимуть право на призначення державної соціальної допомоги після досягнення 65 років за сукупним доходом сім’ї.


 

Спецпенсіїбудуть ліквідовані

Спеціальні пенсії, які вже призначені, будуть виплачуватися і надалі. Зміни стосуватимуться лише пенсіонерів, які виходитимуть на пенсію після набрання чинності відповідного закону. З 1 січня 2018 року також скасовується право на призначення пенсій за вислугу років для працівників освіти, охорони здоров`я, соціального захисту та інших. Пенсії за вислугу років призначатимуться лише військовослужбовцям.


 

Підвищиться захист працівників шкідливих виробництв

За нині діючими правилами, пенсійні виплати для пенсіонерів, які раніше працювали на шкідливих виробництвах (мають право на достроковий вихід на пенсію), повинні відшкодовувати підприємства. Однак підприємства нерідко уникають таких виплат.

Така система буде змінена.

По-перше, підприємства замість відшкодування пенсій сплачуватимуть підвищений ЄСВ за своїх працівників, зайнятих на шкідливих виробництвах - додатково 15 % за працівників із Списку 1 і 7% для всіх інших. Нова система запобігатиме подальшому накопиченню боргів підприємств перед Пенсійним фондом. А також стимулюватиме роботодавців покращувати умови праці для своїх працівників, щоб сплачувати менше ЄСВ.

По-друге, додаткові внески ЄСВ з 1 січня 2019 року за працівників, молодших за 35 років, будуть накопичуватися на їх індивідуальних пенсійних рахунках. Це підвищить їх соціальну захищеність і пенсійні гарантії. Таким чином, уряд робить перший крок у запровадженні другого рівня пенсійного забезпечення в Україні.

Найближчим часом урядовий законопроект про пенсійну реформу буде направлений до парламенту.



 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024