На Острожчині від шкідників масово всихають соснові ліси

18 Травня 2017, 16:52
6108

Суспільстві активно обговорює питання масових вирубок лісів: телебачення про це транслює сюжети, пишуть засоби масової інформації, дискутують у соціальних мережах. Однак не так жваво обговорюють іншу проблему, не менш важливу, – всихання лісів від діяльності лісових шкідників.

На Острожчині через діяльність верхівкового короїда всихає близько сотні гектарів соснового лісу. Десята частина – це заказники, заповідні урочища чи національні парки. Шкідники дуже швидко поширюються, що несе велику загрозу для лісів району.

Пошкоджені дерева можна помітити на околицях, з дороги, але всохлі сосни є і в глибині лісу.


 

Найефективнішим методом боротьби з цим шкідником є вирубування хворих дерев. Також зрізати потрібно і здорові дерева, які оточують «вогнище». Так рекомендують науковці, з чим погоджуються лісівники. Але зараз діє заборона на проведення суцільних вирубок – триває період тиші, тому шкідник продовжує нищити лісові насадження, вижирати сосни, і молоді, і зрілі.

«На заклики окремих «природолюбів», які за своє життя не виростили жодної квітки, не кажучи вже про дерево, різними законодавчими актами лісівникам можна сказати зв’язали руки. Для ведення будь якої господарської діяльності необхідно зібрати цілу гору різних дозволів та погоджень, на що ідуть цілі місяці» , – стверджує головний лісничий ДП «Острозькй Лісгосп» Ігор Семенчук.


 

У період масового розмноження диких тварин — з 1 квітня по 15 червня — на Острожчині  триває «сезон тиші». На цей час у місцях масового розмноження та вирощування потомства забороняють заходи, що можуть спричинити неспокій та підвищений рівень шуму. Це — санітарні рубки лісу, проведення змагань, вибухових робіт та феєрверків тощо.

Також відповідно до санітарних правил в лісах України у заповідних зонах національних природних парків, на території пам’яток природи, заповідних урочищ заборонено проводити суцільні санітарні рубки, вирубування дуплястих, сухостійних, фаутних дерев та ліквідацію захаращеності.

«Сьогодні ми бачимо сотні гектарів загиблих насаджень сосни, де масово розмножуються шкідники та хвороби. А вдіяти нічого не можемо, тому що проведення рубок заборонено, проводити хімічні методи боротьби - відсутні кошти (оскільки необхідна авіація), біологічні методи боротьби бажаних результатів не дають», – зазначає Ігор Семенчук.

«Якби були вчасно проведено заходи для видалення хворих дерев від яких розповсюджуються шкідники та хвороби, можна було б минути масової загибелі насаджень сосни», – додає лісівник.

На одній сосні живе до 15 тис. комах, що здатні за кілька місяців знищити здорове дерево. До того ж шкідники розносять небезпечний грибок. Науковці кажуть, що вже розпочалася нова хвиля розселення цих комах, адже вони активно розмножуться у весняно-осінній період.


 

«Щоб вирішити проблему зі шкідниками, особливо в заповідних територіях потрібен компетентний підхід, адже найефективнішим методом боротьби зі шкідником є суцільна вирубка заражених дерев. Але для цього потрібно внести зміни у нормативні акти для регулювання їх проведення (санітарні правила в лісах України). Ми і так погоджуємо зі всіма громадами рубки, які будуть проводитись впродовж року неподалік їхнього міста чи села», – каже інженер лісового господарства ДП Острозький лісгосп Сергій Сьомак.

Цікаво, чи відповідатиме хтось за тисячі гектарів загиблих насаджень, за фінансові втрати, які понесе Острожчина та держава загалом на прибирання сухостійних насаджень та відновлення лісу?


 

Автор: Наталія ГОЛОДЮК

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024