Студенти провели поетичні читання в Острозі

28 Вересня 2020, 14:35
4167

«Краплинні читання» - так організатори називають подію, яка відбулася 26 вересня в Острозі. Що це таке та звідки взялася ідея для проведення такого заходу, для Район.Острог розказав організатор Олександр Ткачук

- Сама ідея зародилася ще наприкінці 50-х років минулого століття. Як це часто бувало з дисидентами та бунтарями, усіх в’язали, били, репресували, а читання жорстоко закривали. На сьогодні кожний місяць з квітня по жовтень в останню неділю місяця на Тріумфальній площі збираються поети і читають вірші біля пам’ятника Маяковському. Популярність подія отримала через те, що не існує ієрархії чи системи керування. Свобода в організації дозволяє вільно висловлювати думку та не залежати ні від кого, що означає відсутність цензури, черга, яка самоорганізовується, можливість вільно спілкуватися та дискутувати.
Краплинні читання досить молоді на теренах України. Подібна подія є традицією в Києві, а ініціатори київських Краплинних пояснили назву так: «Краплинні читання — це не для поезії, це для протесту. В часи імітаційної демократії та декларованої свободи слова дуже легко віддатися течії та забути про необхідність подальших змін. Кожна з нас — лише крапля в уявному океані, але зрештою саме окремі краплі цей уявний океан і формують».
“Краплинні читання” взяли з “Маяковських” лише ідею – поезію протесту. Ми плануємо реформувати все це до чогось більш нашого чи що. З часом змінимо назву та, можливо, формат. Головне для нас - залишатися вільними у висловлюваннях та ні від кого не залежними.

- Звідки виникла ідея зробити такий захід в Острозі? 

- Ідея з’явилася у мене мабуть ще на першому курсі, адже я мріяв про те, що братиму участь в подібних заходах. Однак я помітив, що читання не проводяться і вони не популярні. Мабуть, питання «Де мистецтво?» звучало у моїй підсвідомості, а ,коли почався карантин, я твердо вирішив, що потрібно створити свої читання. Я слідкую за київськими поетами і за їхніми тусівками. Тож я написав, існуючій вже на той час, нашій маленькій групі та запитав їх чи знають вони що таке Краплинні. Ми витратили близько місяця на розвиток ідеї, рекламу та втілення усього в життя.

Ткачук Олександр, організатор
Ткачук Олександр, організатор

 

Чи очікував ти, шо прийде стільки людей?

- Один мій друг завжди казав мені: «Сподівайся на краще, але готуйся до гіршого». Я готувався до того, що прийдуть лише мої знайомі, і що нас буде близько десяти. Проте, прийшло близько тридцяти людей а половина обличь була мені зовсім не знайома. Я радий, що виходили читати ті, хто не планував того робити і сподіваюся, що в майбутньому кількість охочих декламувати вірші збільшуватиметься. 


 

- Як взагалі враження і коли наступний збір?

- Враження? Ми неймовірно щасливі, що у нас все вдалося, радіємо, що прийшло стільки людей! Головна наша мета зараз – зробити читання регулярними та такими, що не залежитимуть від нас. Ми сподіваємося, що з часом вони будуть організовуватись без реклами, як традиція. А тому наступний збір ми проведемо в останню неділю жовтня, тобто вже 25.10.2020.

 

Організатори збирали кошти на друк своєї збірки, а також на стерилізацію безпритульних тварин Острога. 

Співзасновниця події Дарина Антошко
Співзасновниця події Дарина Антошко


 

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024